Дисциплинарно наказание заплашва прокурор Костов

ВСС се самосезира заради интервю, уронващо престижа на магистратите

Дисциплинарно наказание заплашва прокурор Костов | StandartNews.com

София. Шефът на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, който е и обвинител по мегаделото "Октопод", е заплашен от дисциплинарно наказание.

Причината е телевизионна изява, в която отправя остри обвинения към Висшия съдебен съвет и съдебната система изобщо. До десетина дни ще стане ясно дали срещу него ще започне дисциплинарна процедура.

Интервюто на Костов беше отговор на съкрушителната му загуба 19:0 на конкурса за шеф на Апелативната специализирана прокуратура. В него прокурорът заяви, че изборът е бил непрозрачен и предпоставен. Такова било и цялостното отношение към него след смяната на конюнктурата.

Според председателя на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров и колегата му Румен Боев решението за дисциплинарното производство предстои, но на този етап те са убедени, че с думите си Костов е уронил престижа на съдебната власт.

"Считам, че господин Костов в своето интервю се опитва да прави внушения и тези внушения почиват на неверни факти. След като фактите не са верни и основата не е здрава, считаме, че нагоре къщата не е добре построена", каза Ясен Тодоров, цитиран от БНР.

"Ние имаме досега около 80 назначения, значи ли, че сме назначили престъпници. Само това е нашето лице, нашата работа. Това са много сериозни неща, там вече излизаме от плоскостта на етиката, а влизаме в наказателното правораздаване", коментира Румен Боев.

Решението на Етичната комисия ще зависи от проверката на писмо на редови спецпрокурори, според които Светозар Костов е наложил отровна атмосфера в ръководената от него прокуратура и ако ВСС не се намеси, те не желаят да работят повече при него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай