Понеделник,

Директорът на ВМЗ е подал оставка

От: Администратор -
A
A
A

Изпълнителният директор на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев е освободен по негова молба, увери министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той нарече спекулации твърденията, че Стоенчев е уволнен. Оставката му беше приета на Общо събрание на държавното дружество в сряда. Има промяна и в борда на директорите - новият председател е Тодор Дичев, като другите двама членове - Юлиян Насков и Любомир Дражапаров, остават на постовете си. Дичев не е от системата на Военнопромишления комплекс, той е бивш служител на ДАНС, научи "Стандарт". За търговски директор е назначен инж. Богдан Богданов, който има близо 30 години стаж в оръжейницата.

Очаква се след време Богданов да поеме функциите и на изпълнителен директор. Лукарски увери, че не е знаел, че Богданов е общински съветник от ГЕРБ в Карлово. Министърът не скри, че промените в борда са свързани с двата взрива на площадката в с. Иганово по-рано тази година. "Установихме нарушения в управлението, тепърва ще правим инвентаризация и одит на дружеството", каза Лукарски. Той обясни, че ВМЗ има поръчки, които не успява да изпълнява в срок. Лукарски обаче е уверен, че оръжейницата ще успее да навакса закъснението в производствения си план и ще отчете много успешна година.

Площадката в Иганово вече е разчистена. Работата обаче ще започне следващата седмица, като дойде разрешението от Главна инспекция по труда и служба "Контрол на общоопасните средства" към МВР. Двата склада, в които бяха взривовете, още са под охрана на жандармерията и в тях работят следствените органи, които изясняват причините за взривовете. Унищожената при взривовете продукция е била застрахована и дружеството няма да претърпи преки щети.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички