Диктаторът Тито обиколил три континента с кораб музей

"Галеб" започва кариерата си на посланик на мира от Бока Которска през 1953 г.

Диктаторът Тито обиколил три континента с кораб музей | StandartNews.com

"Галеб" (Чайка) - корабът на бившия югославски диктатор Тито - скоро ще стане музей, реставрацията му е почти завършена, пише загребският "Ютарни лист".

На кораба, който ще разказва на посетителите за бурната си история, са апартаментите на Тито и Йованка Броз, между тях е залата за срещи и още една по-голяма зала, до която се намират кухнята и стаите за гости. Там е и някогашният киносалон на Тито, ползван и от младите моряци, за които "Галеб" е бил учебен кораб в рамките на военното им обучение.

При реставрацията се обръща внимание на всеки детайл, тъй като "Галеб" е защитен културен обект на Хърватия, статут, който е придобил с решение на министъра на културата Божо Бишкупич през 2006 г.

"Галеб" започва кариерата си на посланик на мира от Бока Которска през 1953 г. и накрая формално стана собственост на град Риека, който сега го реставрира със средства от европейски фондове и го превръща в стационарен кораб музей.

Някогашният пожизнен президент на СФРЮ Йосип Броз Тито е плавал на него 14 пъти, обиколил е три континента, акостирайки на 29 световни пристанища, пише вестникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай