Сряда,

Диктаторът Тито обиколил три континента с кораб музей

От: Рачо Рачев -
2091
Диктаторът Тито обиколил три континента с кораб музей
A
A
A

"Галеб" (Чайка) - корабът на бившия югославски диктатор Тито - скоро ще стане музей, реставрацията му е почти завършена, пише загребският "Ютарни лист".

На кораба, който ще разказва на посетителите за бурната си история, са апартаментите на Тито и Йованка Броз, между тях е залата за срещи и още една по-голяма зала, до която се намират кухнята и стаите за гости. Там е и някогашният киносалон на Тито, ползван и от младите моряци, за които "Галеб" е бил учебен кораб в рамките на военното им обучение.

При реставрацията се обръща внимание на всеки детайл, тъй като "Галеб" е защитен културен обект на Хърватия, статут, който е придобил с решение на министъра на културата Божо Бишкупич през 2006 г.

"Галеб" започва кариерата си на посланик на мира от Бока Которска през 1953 г. и накрая формално стана собственост на град Риека, който сега го реставрира със средства от европейски фондове и го превръща в стационарен кораб музей.

Някогашният пожизнен президент на СФРЮ Йосип Броз Тито е плавал на него 14 пъти, обиколил е три континента, акостирайки на 29 световни пристанища, пише вестникът.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички