Диамантът - любим подарък за всяка жена

Всяко бижу има закодирано послание, което според експертите го прави ценно и значимо

Диамантът - любим подарък за всяка жена | StandartNews.com

Диамантът е най-добрият приятел на всяка жена, твърди популярна сентенция. Неслучайно той е един от най-желаните подаръци. Но към него могат да се добавят и други видове скъпоценни камъни. Ако бижуто има история, то става наистина безценно, става ясно от репортаж на бТВ.

Емблематичният диамант Кохинор (Koh-i-Noor) отново се върна на дневен ред по време на погребението на Елизабет II, защото той е акцент в короната на британските крале от десетилетия. Наскоро Ким Кардашиян привлече вниманието на пресата със закупеното от нея разпятие, носено от принцеса Даяна. Разпятието струва около 163 800 британски лири, а американската реалити звезда притежава и часовника Cartier Tank на Джаки Кенеди.

„Значимото минало може да добави огромна стойност към едно бижу. Още повече, ако предишният собственик е бил изключително популярен и е създал колекция от изящни накити - като например принцеса Маргарет или Елизабет Тейлър“, казва пред Би Би Си кураторът на бижутата в лондонския V&A Хелън Моулсуърт.

Тя добавя, че всяко бижу е ценно преди всичко с неговите качества – уникалност, произход, естетика, красива изработка, дизайн и бранд (марка).

Прокълнатият черен диамант Орлов

Черните кристални диаманти са забележителни сами по себе си, но Орлов (наречен още Око на Брахма) е наистина уникален със своите 67,49 карата. Той има формата на възглавничка с отчетлив оттенък на метал и смразяваща костите легенда. Освен това диамантът е може би най-редкият от този вид.

Историята разказва, че оригиналният (необработен) диамант Орлов е бил със забележителните 195 карата. Той бил откраднат през XIX век от статуя на индуския бог Брахма, намираща се в светилище в Индия. Според легендата диамантът е причинил смъртта на своя крадец, а трима от следващите му собственици се самоубиват - руската принцеса Надя Вигин-Орлов, един от нейните роднини, както и търговецът на диаманти, който го е внесъл в Съединените щати.

Неотдавнашните научни изследвания обаче поставиха под съмнение тази ранна история, като експертите смятат, че е малко вероятно диамантът изобщо да произхожда от Индия. Освен това те се съмняват в съществуването на принцеса Надя Вигин-Орлов. Това, което се знае обаче, е, че диамантът в крайна сметка е бил повторно шлифован, за да образува три отделни скъпоценни камъка с надеждата да се развали проклятието.

Диамантът Кохинор в короната на Елизабет II

Кохинор е един от най-големите шлифовани диаманти в света - 105,6-каратовият кристал е и един от най-противоречивите сред бижутата на Британската корона. Първоначално се смяташе, че е добит в средновековна Южна Индия. Писменият произход на диаманта датира от 1628 г., когато е украсявал инкрустирания със скъпоценни камъни трон на монголския владетел Шах Джахан.

През 1739 г. тронът е ограбен от персийския владетел Надер Шан по време на нахлуването му в Делхи. Диамантът е отнесен в днешен Афганистан. Според списание Smithsonian след това камъкът „преминава през ръцете на различни владетели, чиито ръце са пропити с кръв“, преди да се появи отново в Индия. Той става собственост на сикхския владетел Ранджит Сингх през 1813 г.

Британската Източноиндийска компания, която по това време е в разгара на колонизирането на части от Азия, открива диаманта и претендира за собственост върху него през 1849 г. След това го подарява на кралица Виктория. Камъкът първоначално е бил осмиван заради липсата на блясък. Впоследствие обаче е преработен и полиран, сред слухове, че носи проклятие. В момента украсява короната на покойната кралица-майка Елизабет II.

Диамантът „Закуска в Тифани“

Той е закупен от основателя на Tiffany&Co. Чарлз Люис Тифани някъде около 1870 г., но става известен благодарение на актрисата Одри Хепбърн. Тя носи това бижу по време на снимки на филма от 1961 г. „Закуска в Тифани“. Скъпоценният камък от 128,54 карата е бил носен само от четири жени досега – освен на шията на Одри Хепбърн (като част от огърлица Ribbon Rosette), той е бил носен и от Мери Уайтхаус, Лейди Гага и Бионсе.

За жалост обаче и този уникален жълт диамант, така желан от милиони жени по света, също има проблемно минало. Той е открит през 1877 г. в южноафриканската мина Кимбърли, където са били експлоатирани чернокожи работници. Поради тази причина в колонка от 2021 г. за Washington Post писателката Карън Атия го нарича „кървав диамант“.

Тиарата с диаманти на кралица Виктория

Едно от най-символичните бижута в прочутата колекция на V&A е това, което Хелън Моулсуърт описва като „красива тиара със сапфири и диаманти, проектирана специално за кралица Виктория от принц Албърт през 1840 г.“ - годината на техния брак.

Бижуто е изработено от прочути за времето си майстори в Лондон и остава едно от най-ценните притежания на Виктория през целия й живот. „Тя носеше тиарата около кокчето си, а като вдовица - върху шапката си. Това за нея беше начин да покаже любовта си към Албърт“, обяснява Моулсуърт.

Сапфирите са част от скъпоценните камъни, които са на почит в кралското семейство. Това според експертите се наблюдава и при годежния пръстен на Даяна. „Те символизират синьото на кралските особи, освен това са символ на доверието, което е важна част от идеалния брак“, казва още Моулсуърт.

В крайна сметка всяко бижу има закодирано послание, което според експертите го прави ценно и значимо, без значение на неговата цена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай