Дейвид Духовни в цифри

Дейвид Духовни в цифри | StandartNews.com

Култовата телевизионна поредица "Досиетата X" се завръща на екран със сезон от шест епизода. Дейвид Духовни и Джилиън Андерсън влизат в любимите детективски роли на Фокс Мълдър и Дейна Скъли, а трейлърите за новата порция от тв сагата трупат милиони гледания в сайтовете за видео споделяния. Дейвид обаче никога не се задоволява само с едно поприще и е човек с разнообразни интереси и качества. Ето кои са най-важните факти и цифри от живота му.

Роден е на 7 август 1960 г. в Ню Йорк, САЩ.

Майка му Маргарет, шотландска емигрантка, е преподавала в училище, намиращо се в бедните части на Манхатън. Баща му, Амрам Духовни, е роден в град Лвов. Той е публицист и автор на няколко книги. Родителите му се развеждат, когато Дейвид е бил на 11 години. А дядото и бабата по бащина линия са руски евреи.

Дейвид получава супер интелектуално образование - завършва английска литература в Принстън през 1982 година. Тогава пише поезия и дори негова стихосбирка е отличена с няколко престижни награди в Щатите.

В колежа играе в няколко студентски театрални постановки и оттам се запалва по актьорството.

Умело съчетава поезията и баскетбола - играе като център в отбора на висшето училище.
Духовни има и магистърска степен от Йейл.

През 1987 г. Дейвид за първи път застава пред камера - в реклама на немска бира.

Още на следващата година дебютира в киното с малка роля в "Работещо момиче" (1988) на Майк Никълс. През 1992-ра започват снимките на еротичния сериал "Дневниците на червените обувки" и продължават 10 години, в който Дейвид Духовни е разказвачът на горещите истории.

Само след 12 месеца нюйоркчанинът поема ангажимент във втора поредица - "Досиетата Х", който бързо набира скорост и се превръща в хит. В почивката между пети и шести сезон успява да се ожени за актрисата Теа Леони през 1997 година.

Бракът им е пълен с много любов, скандали, изневери и всякакви бъркотии. Разведоха се едва миналата година. Имат две деца.

Първата голяма роля, която Духовни получава, е във "В ролята на Бог" (1997), където участват звездите Тимоти Хътън и Анджелина Джоли.

Разписва се и в 84-ия епизод на "Сексът и градът", където играе Джереми - гаджето на Кари от гимназията, който има психични проблеми.

Признава, че никога не се е занимавал с парите, защото мисълта да ги брои, трупа и да остави да командват живота му го ужасява.

Печели "Златен глобус" през 2007-а за ролята на Ханк Мууди в "Калифорникейшън", зле преведен на български като "Секс до дупка". Точно преди 10 години отново държи глобуса - за "Досиетата Х".

През 2008 година влиза в клиника, където се лекува от пристрастяване към секса.

Заклет вегетарианец е.

Любимият му режисьор е Робърт Полански.

Преди няколко месеца публикува и дебютната си книга "Мамка му и...крава". В нея той разказва истории от гледната точка на рогат добитък, а книгата се продаде в над 100 000 тираж само в Щатите.

Актьорът скоро ще издаде и първия си албум, съставен от 12 песни. Озаглавен е "Hell or Highwater".

Може би е единствената холивудска знаменитост, който НЕ ПОЛЗВА СМАРТФОН. "Трябва ми само за разговори и есемеси. Толкова", казва Дейвид.

Мечтае да завърши докторската си дисертация, която изоставил навремето, за да стане актьор. Темата била "Магия и технология в съвременната поезия".

"Тревожността е част от творчеството. Трябва да извадиш демоните си навън".

"Аз съм напълно сигурен, че все още изобщо не съм пораснал".

"Наполовина евреин и наполовина шотландец съм. Адски ми е трудно да си купувам каквото и да било".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай