Детски до 16 г., после ваучери

Спират помощите, ако хлапетата не ходят на училище

Детски до 16 г., после ваучери | StandartNews.com

София. Тийнейджъри над 16-годишна възраст може да получават ваучери за учебници и помагала за училище вместо по 35 лв. всеки месец детски надбавки. Върху това нововъведение умуват експерти от социалното министерство заедно с външни консултанти. Целта е в по-голяма степен тези помощи да се обвържат с образованието на подрастващите, обясни социалният министър Хасан Адемов.

И в момента месечните детски надбавки се спират, ако родителите не водят хлапето на училище. В случая с тийнейджърите на 16 и повече години обаче става дума за пораснали хора, които самостоятелно могат да изкарат джобните си пари, като се трудят, обясни министър Адемов. Затова все повече се налага мнението месечните суми за тези деца да се трансформират в целево подпомагане, от което да се възползват само тези, които продължават образованието си.

За останалите случаи догодина се очаква увеличение на месечната сума от 35 лв. Тя не е променяна повече от 5 години. Изчисленията показват, че е малко вероятно от 1 януари тя да скочи на 50 лв., както обеща БСП. Няма да се случи и дългоочакваният от много родители вариант да се премахне подоходният тест и помощта да получават всички деца. Причината е огромният финансов ресурс, който трябва да осигури държавата. 80% от децата в България - 809 хиляди - получават месечни помощи от 35 лв., а за една година общият ресурс е 490 млн. лв. Увеличението с 15 лв. до 50 лв. означава допълнителни разходи от над 145 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай