Деца питат Овчаров пазят ли змии съкровища

Деца питат Овчаров пазят ли змии съкровища | StandartNews.com

След няколко години вие ще станете стопани на своя град. Предстои ви да поемете отговорност за регион, пълен с исторически богатства, които трябва да стигнат до хората. Така започна урока си по родолюбие в Разград проф. Николай Овчаров. Българският Индиана Джоунс се срещна с ученици от математическата и езиковата гимназии и със седмокласници от ОУ "Васил Левски" в рамките на инициативата на вестник "Стандарт", посветена на 3 март "Урок по родолюбие в музея".

Преди 15 години никой в България не говореше за културно-исторически туризъм, макар че страната ни е на трето място в Европа по богатства от миналото. Днес след успешната реализация на много проекти, финансирани с европейски средства имаме исторически обекти, годни да станат част от всяка реномирана туристическа дестинация, обясни професорът на младите. И разказа как преди 15 години, като започнал да търся Перперикон, копаел върху един буренясал хълм, до който стигали само кози по тесни планински пътеки. Сега историческият комплекс там носи на община Кърджали годишен приход от 200 хил.лв., похвали се Овчаров.

По време на урока в интерактивния център на археологическия комплекс "Абритус" оживяха легендите за императорски съкровища в земята на древния римски град. Учениците попиваха увлекателния разказ на археолога и го засипаха с въпроси. Вярно ли е, че змии пазят древните съкровища. Лежи ли златната колесница на император Траян Деций под неразкритите руини на Абритус, искаха да знаят децата.

Нужен е визионерски поглед за създаването на регионален туристически продукт, който да се разпростре върху даденостите на културно историческото наследство на няколко съседни общини, заяви проф. Овчаров по време на срещата си с кмета на Разград доктор Валентин Василев, която се състоя след урока в музея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай