Десетки скандират: Ден на траур за икономиката

Десетки скандират: Ден на траур за икономиката | StandartNews.com

Площад "Независимост" в столицата е  блокиран от десетки протестиращи срещу повишаването на цената на тока. Точно в 11 ч. започна националният протест "ЗА реформи в енергетиката!"

Хората държат плакати и транспаранти с надпис „Ден на траур на българската икономика", пише "Фокус".

Протестиращите носят плакати: "Няма да плащаме кражбите в енергетиката", както и такива с искания за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. От КНСБ пък заявиха, че 5-те%, които правителството възнамерява да събира, ще доведат до фалит на редица производители на електроенергия. Работодателите отбелязаха, че за първи път в новата българска история те излизат на протест, за да запазят своите предприятия, допълва БГНЕС.

Около 10 хиляди души протестират пред сградата на Народното събрание срещу увеличението цената на тока. Това обяви пред протестиращите Евгений Иванов от КРИБ.

По думите му от КНСБ са дошли 2000 души, от АИКБ – 2000, а 5 200 са участниците в протеста от КРИБ. На място са дошли 25 автобуса по 50 души в автобус.

Светослав Глосов, председател на Строителната камара каза пред протестиращите: „Стига повече лобистки закони, подкрепете българския бизнес. Всеки такъв закон води до намаляване на заетостта, намаляване на работната заплата и сива икономика". Всяко едно увеличение на себестойността на ел. енергията води до увеличаване цените на крайния продукт. Ренета Петрова – федерацията на металурзите към КНСБ – са направили този ден най-горещият, ние сме тук, за да браним работните места.

На площада има разположени полицейски коли, коли на жандармерията и линейка за осъществяване на контрол по време на протеста.

Движението се регулира от органите на реда.

Работници, шефове и синдикални лидери в близо 1000 български предприятия ще протестират днес с едночасово изключване на потреблението на ток в предприятията и шествия в 29 града. Така те се обявяват против очакваното поскъпване на тока от 1 август и с искане за реформиране на енергийната система.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай