Десети ден на протести

Десети ден на протести | StandartNews.com

София. Хиляди граждани се събират в столицата за десети ден на протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

Пред сградата на Президенството събралите се протестиращи развяват български знамена.

В района има засилено полицейско присъствие.

Протестът започна около 18:30 от стартовата си точка площад "Независимост" пред Министерски съвет и най-вероятно ще продължи по обичайния си вече маршрут - Народно събрание - "Орлов мост" - НДК - "Позитано" - ДПС - Министерски съвет - Народно събрание, и се очаква както през последните вечери отново да завърши на "Орлов мост".

Полицията вече не съобщава броя на протестиращите. От СДВР посочиха, че това се прави, за да не насаждат политически конфликти.

Протестните действия започнаха на 14 юни срещу новоназначения шеф на ДАНС. Към тези причини се добавиха и поредица изказвания и действия от страна на властта.

Междувременно, в София се проведе и митинг на партия Атака.

Протести се провеждат и в няколко града в страната.

Биг Бенд – Пловдив организира традиционния си неделен концерт на площада и това допринася за настроението на протестиращите в града, предаде БНР. Продължава подписката с искане за оставка на правителството на Орешарски, както и тази за отстраняване на новия областен управител Венцислав Каймаканов, подписана вече от над 2000 пловдивчани.

Жители на Варна отново се събират пред сградата на общината. Налице е и характерната музика на гайдари и тъпан. 25-годишен фокусник обеща да „махне" главата си, за да покаже как протестите ще „вземат главата" на Орешарски.

Протестът тази вечер в Бургас премина в шествие по централната улица „Богориди" и приключи на Терасата до Морското казино . Тази вечер в морския град протестираха около 50 души. Преобладаваха млади хора, носещи българското знаме. Имаше и семейства с деца, пенсионери. Шествието пое по централната улици „Богориди" като бе предвождано от голям бял транспарант с надпис „Бургас, защо спите???" и голямо българско знаме.

Продължаваме да проследяваме събитията на живо и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата във Фейсбук, където също пускаме важни или любопитни подробности от протеста и шествието.

Лозунгите от днес: "Търся човеци, а не наши хора", "Станишев, разкрит си", "Ако ние се уморим и те ще се уморят". Момичета с чадър и пояс държат плакат "Олигарски, спокойно, ние тука ще плажуваме", "На плаж пред парламента".

23:15 Около хиляда протестиращи все още се намират на Орлов мост. Хората са насядали на платното и по тротораите и обсъждат развитието на протеста, както и техните очаквания за следващите няколко дни.

22:20 Протестиращите стигнаха до Орлов мост. Повече от хората си отиват, но традиционно на кръстовището движението е блокирано и има хора, които танцуват или просто стоят и си говорят.

Междувременно, стана ясно, че полицията е отвела около двадесет младежи от протеста в София, предаде bTV. Служители на реда с жилетки „Антиконфликт" първоначално са отделили група хора от протестиращите в района на моста на НДК. От МВР коментираха, че извеждат хора, които биха могли да провокират конфликти. От пресцентъра на полицията не коментираха дали хората се задържат или просто се извеждат от мястото на протеста

В района около „Пилоните" също група хора е била отделена от протеста, посочени от гражданите като провокатори.

Няколко души са били арестувани тази вечер след сбиване между протестиращи близо до НДК, предаде БНР. По източници на националното радио става въпрос за около 20-тина отведени участници в проста.

Полицията е засякла две групи, които са били със съмнително поведение по време на протеста. Едната още пред Министерски съвет, а другата около НДК. Веднага са били взети превантивни действия от служителите на МВР. Намесата на полицията се е наложила най-вече в района на НДК, където тези младежи са започнали някакво скарване помежду си, прераснало в сбиване. След това благодарение на бързата намеса на полицаите не се е стигнало до по-сериозен инцидент и част от младежите са откарани в Четвърто РПУ.

22:03 Хората преминават през Народното събрание, след като минаха пред централата на ДПС и Министерски съвет. Хората скандират "Оставка" и "Мафия". Шествието не намалява, а хората се насочват към Орлов мост, където традиционно протестът приключва. Засега няма инциденти.

Близо 50 българи, които живеят във Виена, подкрепиха своите сънародните в протестите им, предаде агенция Фокус. Демонстрацията бе озаглавена "#ДАНСwithme срещу безотговорността на българските политици", а на протеста бяха издигнати плакати, които гласяха: "Макар и отдалече, сърцата ни са с вас! Стани на бунт човече, промяната е в нас", "България над всичко", "Виена Ви подкрепя".

21:25  Протестът премина през централата на БСП на "Позитано" 20, където има около 200 полицаи. Протестиращите скандират "Оставка", а към сградата се хвърлят зеленчуци и яйца.

21:00 Протестиращите се отправят към централата на БСП, след като минаха по бул. „Витоша" от НДК до Съдебната палата. Не спират скандиранията „Оставка" и „Мафия". 

По пътя си недоволните граждани призоваваха всички, които срещат, да се включат в протеста. Една част от протестиращите останаха на Орлов мост в столицата, където продължават да изразяват недоволството си от управляващите.

20:30 Протестното шествие в София стигна до Моста на влюбените. Движението е спряно само в едната посока по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви". Полиция отбива движението, за да премине протестното шествие, а на Орлов мост има още хора. Преминаването на автомобили покрай Софийски университет вече е възможно.

Протестиращите скандират „Оставка", „Червени боклуци", развяват знамена, чуват се барабани в такт със скандиранията. Има много силни освирквания. На самия Мост на влюбените са се събрали много хора, които развяват знамена.

20:00 При преминаването покрай полицейските заграждения се чуват искрени аплодисменти отправени към полицията.

19:40 В момента шествиетo се отправя към площад "Народно Събрание". Събралите се хора пеят "I like to lumpen". И скандират "Орешарски, идвай с нас на Марс", "Орешарски, хайде слизай - ходи ми се на море!", "Ние сме от Монтана, дойдохме с НЛО".

19:20 Въпреки проливния дъжд над София, отново близо 6000 души се събраха на площад "Независимост" в традиционния протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Мнозинството от хората изпълваше колоните на сградите на ЦУМ и МС, за да се предпазват от дъжда, но с намаляването на последните капки хората тръгнаха вкупом към полицейските заграждения. Направи впечатление, че този път имаше особено активни лобисти на идеята за игнориране на Волен Сидеров, тъй като успоредно с протеста вървеше и шествие на партия "Атака", за което полицията беше взела всички мерки да обезопасят периметъра така, че да няма досег между протестантите от двата лагера. Независимо от не особено приветливото време, отново се забелязваха много млади хора и майки с деца.

18:40 Спряно е движението пред Министерски съвет и в района на площад „Независимост" – бул. „Цар Освободител" и бул. „Дондуков" , предаде агенция Фокус. Протестиращите свирят със свирки и скандират „Oставка". Полицията пренасочва движението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай