Депутатски маневри за пушенето

Депутатски маневри за пушенето | StandartNews.com

Дебатите "за" или "против" дименето по кръчмите цепна депутатите на две Тройни коалиции. Очертава се част от ГЕРБ, БСП и сините да дават отпор на връщането на залите за димене в заведенията. Друга част от ГЕРБ, ДПС и независими пък ще подкрепят либерализацията. Големият скандал ще е следващият четвъртък в пленарната зала при обсъждане на новия закон за туризма. В него ще бъде добавен текст за димене в кръчмите, който ще поправя закона за здравето. Това е единственият начин спорът да се пренесе в пленарната зала. Причината е, че вчера здравната комисия отхвърли на първо четене подобна поправка в закона за здравето. И той няма да влезе на обсъждане в парламента.

Засега пълната забрана за пушене остава.

След два часа скандали депутатите от икономическата комисия не успяха да вкарат новия текст в закона за туризма. Поддръжниците на кръчми без дим удържаха победа въпреки шумната аргументация на ресторантьорите. Те посрещаха с бурни аплодисменти всяко изказване в тяхна подкрепа, емоционално обявиха, че от данъците на увеличените им обороти държавата ще има пари и за коледни надбавки за пенсионерите, и за други социални дейности. "Няма нито едно доказателство, че спадът в оборотите на заведенията се дължи само на забраната за пушене", скочиха от "България без дим".

С процедурни хватки част от депутатите успяха да наклонят везните. И решението бе отложено за следващата седмица.

"Не само бъдещето на бизнеса е в нашите ръце. А и здравето на хората - то не е само в ръцете на Господ Бог", разпали се синият Иван Иванов. "Каквото и да правим, не можем да заменим Бог", каза Димитров и бе бурно аплодиран от хората на туризма. Самият той призна, че е гласувал за пълната забрана, но сега бил склонен да отстъпи, защото виждал пораженията върху бизнеса. Дори за първи път имал спорове в семейството заради темата. "Ако разчитахме само на Бог, г-н Димитров, нямаше да има Министерство на здравеопазването", не му остана длъжен Иванов. Той възрази, че няма становище на здравното министерство. Димитров спешно покани министър Десислава Атанасова, която обяви, че не може на една плоскост да се слагат загубите на бизнеса и загубите от здравето на хората. Петър Димитров (БСП) добави, че пушачите не се съобразяват. Трима негови колеги доскоро безпардонно му димели в лицето. Двама спрели, щом преживели инфаркти. Димитров напомни черния хумор за гробището, на което пишело: "МЗ ви предупреждаваше."

"Оборотът е паднал на 90%. 60 000 българи са отишли да посрещат Нова година в Сърбия, защото ги подмамват с: "Елате, при нас се пуши на воля!" Гърците предлагат: "Елате у Гръцко, защото при нас има забрана, но не се отнася за българите", каза шефът на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин.

Докато страстите в икономическата комисия се разгаряха, депутатите от здравната единодушно отхвърлиха разхлабването на режима. Вносителят Кирил Гумнеров (независим) се оказа сам срещу всички. Не забраната, а кризата намали клиентелата в заведенията, отсякоха ГЕРБери. Лекари изтъкнаха пред избраниците вредата от тютюнопушенето и го посочиха като основен фактор за онкологични и сърдечно-съдови заболявания. "Гоните цигарите, но отваряте път на наркотиците", заключи гневно Гумнеров. И тонът му ядоса колегите му.

За протеста на непушачите четете ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай