Депутати: Обричат на гибел винения бранш

Депутати: Обричат на гибел винения бранш | StandartNews.com

Гроздето не е приоритет за страната, смятат от земеделското министерство

Чиновническо недомислие рискува да постави на карта целия винарски отрасъл в страната, като лиши лозарите от средства от ЕС. В наредбата за прилагане на подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от Програмата за развитие на селските райони за 2014-2020 г. виненото грозде не е признато за плод и лозарските стопанства и избите рискуват да останат без достъп до европейски пари от ПРСР. За проблема вчера алармираха депутатите Румен Йончев и Явор Хайтов от ПГ на Български демократичен център. Те отправиха питане към министъра на земеделието Десислава Танева какви са мотивите виненото грозде да бъде изключено от списъка с плодовете в наредбите към подмярка 4,1 и 4,2 на ПРСР, а винопроизводителите да бъдат поставени в изключително неравнопоставено положение спрямо останалите отрасли на земеделието.

Лозаро-винарският сектор не е изключен от ПРСР, но няма дадени точки за приоритетизация, призна от парламентарната трибуна министърът на земеделието Десислава Танева. Сектор "Вино" не е посочен като приоритетен за подпомагане, за разлика от секторите "Плодове и зеленчуци", "Мляко", "Месо и месни продукти" и "Етеричномаслени култури". Всеки плодо- и зеленчукопроизводител и млекар ще стартира с бонус от допълнителни 30 точки, а винарят с нула. Решението на УС на ДФЗ, което се надяваме да е плод на недомислие, идва на фона на фалиращи винпроми и изби, смазани от господството на сивия сектор и на фона на прогресивно намаляващите площи, засадени с винено грозде, заяви депутатът Явор Хайтов. ПРСР е единствената програма, финансираща модернизацията на предприятия за винопроизводство и засаждането на винени лозя. А с подписа на група чиновници ще бъдат лишени от европейско финансиране над 200 хил. български лозари и винопроизводители.

Освен ПРСР има и отделна програма за развитие на винарския сектор, каза от парламентарната трибуна министърът на земеделието Десислава Танева. Това е Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Според Танева тезата за масови фалити на винарски изби не е вярна. "По програмата, за периода 2007-2013 г., предвидените европейски средства за подпомагане бяха 112 млн. евро", каза земеделският министър. Не са фалирали винарски изби. Напротив, регистрирани са 262 производствени обекта на винопроизводители, в процес на изграждане са нови 19 изби, допълни Танева. "С цел популяризирането на българските вина, в националната програма има включена мярка "Промоции в трети страни", бюджетът по която е 7,5 млн. евро", каза министър Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай