Депутат поиска нов граничен пункт с Македония

Депутат поиска нов граничен пункт с Македония | StandartNews.com

Депутатът от Патриотичния фронт Атанас Стоянов постави на дневен ред проблема с липсата на контролно-пропускателен пункт „Клепало" на границата с Македония. Той отправи питане към външния министър Даниел Митов в парламента. Министърът сподели, че въпросът за отваряне на границата между България и Македония в община Струмяни е поставян от всички предишни правителства, но така и няма решение.

Депутатът е категоричен, че граничният пункт ще стимулира икономическия растеж в пограничните райони, ще допринесе за нарастване на туризма и туристическите услуги в Западна България и допълнително ще сближи хората от двете страни на границата. Според Стоянов години наред се правят формални усилия за реализация на проекта, но всички инициативи досега са без резултат. "Липсата на заинтересованост и активни действия от страна на няколко правителства е очевидна. Това вреди пряко на икономиката на Югозападния регион и на нормалните отношения между двете съседни държави. Пунктът е важен и в човешки, емоционален план - братя и сестри има от двете страни на границата", твърди народният представител.

Проектът ГКПП „Клепало" датира от 1999 година, когато е подписана междудържавна спогодба за откриване на два нови ГКПП. Стоянов настоява в близко време да се направи специална среща между заинтересованите общини, МРРБ и МнВР, на която да се обсъди отново и ускори откриването на ГКПП „Клепало".

Жителите и ръководството на община Струмяни се надяват правителството да изпълни спогодба отпреди повече от 30 г. с Македония за отварянето на границата със западната ни съседка.

Затворената бразда е причина за обезлюдяването на десетки села в Малешевска планина. Над три десетилетия те напразно чакат да заработи ГКПП - Клепало – Берово и целият регион да се оживи. Преди 3 години кметът на общината Емил Илиев проведе спешна среща с македонския посланик в България. Тема No1 на разговорите им бе пускането на граничния пункт. „Трябва и ние, и Македония да поставим по-остро въпроса пред нашето правителство. Македонците са направили и път, и модерно КПП, а нашата страна все още бездейства", заяви общинският управник. Той вярва, че най-сетне този проблем ще бъде решен. Защото досега всяко правителство обещавало за отпусне средства, но само дотам. А Емил Илиев дори е подписал меморандум с колегата си от община Берово за по-бързото отваряне на границата.

Преди няколко години дори се стигна до избор на фирма, която да асфалтира 30-километровото шосе от общинския център Струмяни до границата, но нищо не се случи. А селата се „топят" застрашително в последните 25 години. Населението в общината за този период от време е намаляло от над 10 000 до под 6000. В някои от населените места вече не живее никой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай