Ден 53-и на протести

Ден 53-и на протести  | StandartNews.com

София/Варна. С намерение за блокада на резиденция Евксиноград започна 53-тия ден от началото на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Уведомление за протест пред централния вход на резиденцията на властта край Варна е подадено в общината още миналата седмица. От там са разрешили протестна акция да има от 17.30 ч. до 21.00 ч.

В събота от София потегли пешеходен поход под името „Орешарски марш", който ще прекоси цяла България и ще стигне чак до депутатската резиденция край Варна. Протестиращите ще преминат през Пазарджик и Пловдив до Несебър. Оттам се готвят да стигнат по море до Евксиноград.

21:10 Протестът пред Народното събрание продължава. След като се поклониха за минута мълчание протестиращите запалиха свещи в знак на съпричастност към загиналите миньори и деня на траур. Някои от протестиращите вече се разотидоха. Сградата на парламента е обградена от метални заграждения, а в района има полицейско присъствие. Протестиращите продължават протеста в мълчание.

Пред парламента продължава събирането на подписи за оставката на кабинета. До момента те са над 8500 досега.

20:30 Близо час остана блокирано движението по главния път Е-87 в района на „Евксиновград". По време на затваряне на пътя движението бе отбивано през кв. „Виница" и Траката. Протестът завърши с ръкопляскания и скандирания, като хората заявиха, че утре отново ще се съберат на протест от 19.00 часа.

20:15 Демонстрантите във Варна са блокирали достъпа до резиденцията, както и движението на двете пътни платна в района. Задръствания от автомобили няма, тъй като полицията регулира трафика и насочва водачите да правят обратен завой. Блокадата е в двете посоки. Хората разпънаха триметров транспарант „Варна казва: Оставка!".

В района няма засилено полицейско присъствие. За реда следят около 10 униформени.

Около 150-200 души протестират мълчаливо срещу кабинета на Пламен Орешарски пред сградата на Министерски съвет в София. В момента шествието тръгва към парламента.

19:50 Около 50 протестиращи в София провеждат мълчалив протест в знак на отдаване на почит към загиналите миньори в рудник „Ораново" и обявения ден на национален траур. На загражденията при Министерски съвет е закачен лозунг, на който пише: „И ние носим вина за миньорите! Всеки българин е отговорен за това, което става в държавата! За бъдещето на България солидарност и контрол".
Един от протестиращите в знак на почит към загиналите миньори носи миньорска каска и е издигнал плакат, на който са нарисувани две свещи.

Десетина души се събраха на протеста срещу правителството в Бургас. Протестът преминава тихо, без възгласи и скандирания

19:30 Протестиращите във Варна блокираха международния път Е-80 в посока курортните комплекси и в посока Варна, предаде Фокус. Трафикът по пътя е спрян.

Протестиращите пред резиденция „Евксиновград" запалиха свещ и коленичиха в памет на загиналите миньори в рудник „Ораново". Броят на протестиращите непрекъснато се увеличава. На входа на резиденцията протестиращите опънаха въже, на което със щипки закачат своите искания.

Към 19.00 ч. в района се обаче са се събрали едва около 30-ина души, съобщи БГНЕС. По неофициална информация на резиденцията Евксиноград е празна, тъй като заради очакваната блокада много от народните представители са отказали резервациите си.

Протестиращите скандират: „Оставка", „Вие сте позор, оставка и затвор", свирят, развяват български знамена. Те носят плакати с надписи: „Варна каза оставка", „БСП и ДПС, върнете купената власт", „Сбогом завинаги", „Разберете, хората не ви искат", „Да върнем България на хората", „България не се продава" и други. Сред присъстващите има хора от всякаква възраст, както и майки с деца.

Много от преминаващите автомобили по главния път Е-80 подкрепят протестиращите с надуване на клаксони. Входът на резиденцията се охранява от полицията и протестиращите реално нямат достъп дори до бариерата.

Правят се и опити резиденцията да бъде окупирана и по море. От плаж Траката двама водолази са се гмурнали с надпис „Оставка", а лодка е стигнала до ръба на бетонната стена, която отделя плажа на резиденцията с този на Траката, предаде Фокус.

В същото време в района на площад "Независимост" в София също има около 30-40 човека. Те основно стоят на сянка покрай президентството и носят знамена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай