Дебелт брани с жива верига изнасиления Гошко

Дебелт брани с жива верига изнасиления Гошко | StandartNews.com

Брайко само гледал гаврата, заподозрян е 15-годишен съученик
Майка му Донка гледа сама 5 деца, мъжът й е в затвора

Мирен протест с искане за справедливост за случая с изнасиления Гошко организират утре в Дебелт. Потресени от гаврата, хората ще направят жива верига в центъра на града в 12 ч. За зверството сигнал в полицията подава майката на 12-годишния Георги. Момчето е с лека умствена изостаналост, но редовно ходи на училище и има занятия с ресурсен учител. Заподозрян за изнасилването е 15-годишен батко от училището на Гошко. Това обаче не е Брайко, каквато бе първоначално разпространената от майката информация. 14-годишното момче е само свидетел. Заподозреният е задържан и е в Дома за временно настаняване за малолетни и непълнолетни в Бургас, който е под полицейска закрила, казаха от РДВР в града. Прокуратурата е образувала производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление срещу половата неприкосновеност на малолетно лице. Престъплението предвижда лишаване от свобода от 3 до 12 г. До момента няма обвиняем.

"Натиска го вътре, сваля му гащичките, запушва му устата и го насилва вътре", разказва пред bTV майката Донка. Детето се оплакало на ресурсния учител, че му е зле, но не казало защо. Не признало за изнасилването и пред медицинската сестра. Изкарало и останалите два часа и се прибрало. Изглеждало стреснато, но минало време, преди да каже какво се е случило. Директорката на училището Таня Вангелова разбрала за случая ден по-късно. Категорична е, че няма как да е станало там: "Ако в училище нещо се беше случило, щеше да има някакви индикации от поведението на детето, нещо по-различно. Такова нещо не е забелязано, не е констатирано", твърди Вангелова. В училището има една тоалетна. Директорката обаче е категорична, че няма начин никой да не забележи липсата на дете. Чистачките също твърдят, че работата им е "да оглеждат".

"До този момент не сме получавали сигнали за сексуално насилие в училището", обясни кметицата Иванка Ангелова. Според нея днес в Дебелт не е имало напрежение.

Спокойно е, жандармерия не е изпращана

съобщи и говорителят на ОД на МВР в Бургас Цветелина Рандева. Регионалните структури на МВР са създали организация, така че да могат да реагират светкавично при поява на напрежение и конфликт. "Извикахме на разговор организатора на протестното шествие утре. Това е нормално, тъй като трябва да сме наясно, ще се затваря ли главен път между Дебелт и Средец, колко хора се очакват, само с плакати ли ще бъдат и да предвидим дали може да възникне инцидент", казаха от РДВР Бургас.

"Готови сме и за мирното шествие, надявам се да няма ексцесии, полицията е уведомена. Училището се охранява безплатно, от 8 ч сутринта до 17 ч следобед от двама души по програма "Сигурност" на общината", заяви кметицата Ангелова пред "Стандарт". Според нея днес педагогическият съвет в училището е заседавал, за да изключи Брайко, който е бил свидетел на изнасилването. От Държавната агенция за закрила на детето съобщиха пред "Стандарт", че

са се самосезирали от медиите

за изнасилването. "Не коментираме съответния случай, но започваме проверка на гарантирането на правото на децата в училището на закрила от насилие. Ще предоставим кризисен психолог", заявиха от там.

Междувременно от Окръжната прокуратура в Бургас съобщиха, че вече е започнало досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Гошко е в хирургичното отделение на бургаската болница с разкъсвания на ануса, възстановява се психически. С него работи и психолог.

Гошко е най-голямото от петте деца на майката Донка, която ги отглежда сама. Разчита само на детските помощи. Бащата е в затвора. Освен Гошко, в семейството има още едно дете с умствена изостаналост. Съседка помага на Донка с гледането на малчуганите, докато тя ходи при сина си в болницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай