ДДС проверки за служебните коли

ДДС проверки за служебните коли | StandartNews.com

От следващия месец ще се декларират фирмените имоти, използвани за лични нужди

Масови проверки за плащане на ДДС за фирмени коли и имоти, които се използват и за лични нужди, ще стартират данъчните от февруари. До 14 февруари трябва да бъдат подадени първите нови ДДС декларации, в които на отделен ред трябва да се запише дължимият данък за частта от фирмените активи, която се ползва за лични нужди от собственика, шефовете и служителите. След като от Националната агенция за приходите получат тези декларации лесно ще видят дали една фирма начислява ДДС за служебните коли или не. И ако не го прави, веднага може да стартира проверка дали всички служебни коли и имоти се използват само за основната дейност на фирмата.

В следващите 2-3 седмици от НАП ще изготвят и инструкция как компаниите да начисляват ДДС за активите, които се използват и за лични нужди. Всяка фирма сама ще може да определя критерия, по който да определя какъв дял от колата или имота се ползват извън производствената или търговската дейност. Например изминати километри или време на ползване на автомобила. А за имотите най-лесният критерий за плащане на ДДС е използваната площ. Но може да се добави и време тъй като например в някои хотели собствениците може да отсядат и реално да си живеят там само през лятото. Указанията ще се издадат за да няма различно тълкуване от страна на данъчните и бизнеса на действащия от години Закон за ДДС. С указанията ще се уточни и кръгът от фирмените активи, върху които ще трябва да се начислява ДДС, ако се ползват и за лични нужди. За мобилни телефони и таблети от НАП няма да се интересуват. Фокусът ще бъде върху имоти и превозни средства, които се ползват неправомерно, като например жилища, обявени като офиси. 90% от продажбите на нови автомобили у нас са през фирми, регистрирани по ДДС, тоест с ползван данъчен кредит, сочат данните на НАП.

Родителите на деца под 18 години за първи път тази година могат да ползват данъчни облекчения. Като те важат и за децата, които са навършили пълнолетие през 2015 г. Годишният данък върху доходите на един от родителите ще бъде намален с 20 лв. за едно дете, с 40 лв. за две деца и с 60 лв. за три и повече деца. За деца с над 50% увреждания годишният данък се намалява с 200 лв. Според оценката на НАП към 200 хил. души, работещи по трудов договор, имат право на данъчното облекчение. Близо 1 млн. са родителите с непълнолетни деца, но в тази бройка влизат и двамата родители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай