Дъждът достигна до 19 л/кв. м в Пазарджик

Дъждът достигна до 19 л/кв. м в Пазарджик | StandartNews.com

Най-голямо количество валежи от 9:00 часа тази сутрин до 15 часа са паднали в Пазарджик - 19 литра на кв. метър и в Пловдив - 13 литра на кв. метър. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките( БАН) пред Фокус.

Значителни валежи са паднали и на връх Мусала - до 12 литра на кв. метър, както и в Благоевград - 10 литра на кв. метър.

„В по-голямата част от страната количеството на валежите са между 1 и 8 литра на кв. метър", посочи дежурният синоптик Красимир Стоев. По думите на му - причината за създалата се валежна обстановка у нас е Средиземноморски циклон, преминаваш през южните райони на Балканския полуостров.

Към 15 часа днес термометрите в страната са отчитали между 7 и 12 градуса. Най-ниски са температурите във Враца, Кнежа, Плевен и Добрич, а най-високи - до 12 градуса в Сандански и Сливен.

„До края на денонощието и през нощта времето в цялата страна ще остане областно и дъждовно, като на места валежите ще бъдат значителни до 50 литра на кв. метър. Особено сложна ще е обстановката в Рило-Родопската област, където действа код оранжев за опасни явления", отбеляза дежурният синоптик към НИМХ.

Утре валежите ще са значителни в Централна и Източна България, където количеството на падналите валежи ще стигат до 20 литра на кв. метър.


Още за прогнозата на времето четете ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай