ДАЗД предупреди за децата по протестите

ДАЗД предупреди за децата по протестите | StandartNews.com

София. Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) призова за спазване на правата на децата по време на протестите в София и страната.

Агенцията припомни на участниците в протестите, че опазването на живота и здравето на децата, които присъстват на тях, е от първостепенно значение. Без да оспорва правото на родителите да водят децата си на такъв тип прояви, "за да получат своите уроци по демокрация", агенцията предупреждава, че "това трябва да става в съответствие с тяхната възраст, способности за възприемане, без уронване на достойнството им или застрашаване на живота и здравето им".

Агенцията призовава родителите внимателно да преценят дали е подходящо децата им да ги придружават, защото на масови мероприятия често има провокации и риск напрежението да ескалира. Това създава опасност за живота и здравето на всички участници, но най-вече на децата - предвид тяхното уязвимо физическо и психическо развитие, напомнят експертите.

В съобщението се припомня, че незабавната намеса на институциите в тези отношения чрез органите за закрила е регламентирано в случаите, когато физическото, психическото и интелектуалното развитие на децата е нарушено от действията или бездействията на родителите.

В съобщението се цитира Конвенцията на ООН за правата на детето, според чиито текстове родителите са тези, които носят първостепенна отговорност за отглеждането и развитието на децата, а ролята на държавата е да съветва и обучава семейството за правата и отговорностите на неговите членове.

ДАЗД призовава всеки, който забележи на протестите дете, оставено без надзор, или стане свидетел на непристойното поведение от страна на участници в публично организирани прояви, които грубо нарушават обществения ред и създават опасност за малолетните и непълнолетните, веднага да сигнализира органите на реда.

Принципната позиция на институцията е, че децата са носители на основни граждански права, включително правото да се включват в мирни действия (чл.15 от Конвенцията за правата на детето на ООН) и имат възможност да формират възгледите си чрез участие в цивилизовани и конструктивни форми на масова изява на общественото мнение.

Според агенцията обаче децата и младите хора трябва да бъдат защитени от негативните страни на протестите чрез общите усилия на всички - на родителите , на институциите, на органите за закрила. Според експертите й законодателната власт също трябва да внесе належащи нормативни промени.

ДАЗД се обръща към родителите и обществото с призива: "Нека да бъдем отговорни към децата и да направим всичко възможно, за да не пострадат по време на протестите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай