ДАЗД: Намаляване на детската бедност и равен достъп до образование

ДАЗД: Намаляване на детската бедност и равен достъп до образование | StandartNews.com

София. Намаляване на детската бедност, създаване на условия за социално включване на децата и осигуряване на равен достъп до качествено образование и предучилищна подготовка, са сред седемте приоритети на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/, съобщиха от агенцията.

Председателят на ДАЗД госпожа Ева Жечева е утвърдила Стратегическия план за периода 2014 - 2016 г. на Държавната агенция за закрила на детето. Документът определя основните приоритети и цели през следващия тригодишен период, както и мерките, които ще бъдат предприети за изпълнението им.

През следващите 3 години ще се наблегне върху:

-Намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата;
-Осигуряване на равен достъп до качествено образование и предучилищна подготовка на всички деца;
-Подобряване здравето на децата;
-Защита на децата от всякакви форми на злоупотреба, насилие и експлоатация;
-Насърчаване участието на децата;
-Координация и взаимодействие между органите по закрила;
-Усъвършенстване на политиките по управление на човешките ресурси, качествено административно обслужване и програмно бюджетиране, ориентирано към резултати.

Утвърден от Жечева е и Оперативният план за изпълнение на стратегията за 2014 година. Сред заложените в него дейности са извършване на планова проверка в 147 отдели за закрила на детето към дирекциите "Социално подпомагане".

Планът за 2014 г. ще включва и извършването на десет наблюдения в регистрационно-приемателните центрове на ДАЗД. Цели се гарантирането на спазване на правата и да се подобри положението на децата бежанци, търсещи или получили закрила в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай