Дават заден за цигарите

Ще се дими само в барове след 22 часа

Дават заден за цигарите | StandartNews.com

Падането на забраната за пушене на обществени места виси на косъм. За по-малко от половин година управляващите правят втори опит да върнат тютюневия дим в кръчмите. И той обаче може да се окаже неуспешен. Нито в редиците на БСП, нито в ДПС има единодушие по темата. В същото време повечето от избирателите са "за" забраната.

В Народното събрание още няма законопроект за връщането на пушенето в заведенията на БСП, но левицата заяви, че подготвя такъв. Очаква се идеите да бъдат обсъдени от соцдепутатите във вторник. Засега в парламента е внесен само проектът на "Атака". В него се предвижда пушенето да се разреши във всички кръчми над 70 кв. м. Останалите пък сами да решават дали да са за пушачи, или за въздържатели.

Сметките на червените за отмяна на забраната за пушене обаче пак може да се окажат криви. Бойко Борисов вече обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще бъде в парламента, за да не позволи да се гласуват закони като този, който връща пушенето. "Затова ще проваляме парламентарни заседания, когато управляващите не могат сами да си съберат кворум. Това е парламентарен прийом, който е признат от демокрацията", подчерта Борисов.

В същото време депутатите от БСП и ДПС са категорични, че няма единно мнение сред тях за падането на забраната. Само от "Атака" засега седят твърдо зад падането на забраната. Очаква се промяната да не мине в здравна комисия, а в зала да срещне горещи дебати. Заради това управляващите вече мислят и спасителни варианти. Соломоновското решение ще е да се разреши пушенето само в баровете след 22 часа, научи "Стандарт" от соцдепутати. Дебатите в парламента най-вероятно ще започнат следващата седмица.

Междувременно пушачи и непушачи извън Народното събрание също стягат редици за нова битка. Всяко четвърто заведение в страната е затворило заради забраната за пушене, твърдят ресторантьорите. Те са написали отворено писмо до премиера Пламен Орешарски и парламентарния шеф Михаил Михов. Собствениците на заведения припомнят, че са инвестирали над 50 млн. евро в монтиране на вентилационни системи и въздухонепроницаеми стени. Твърдят, че за 15-те месеца, в които действа забраната, са съкратили над 15 000 служители.

На противоположната страна обаче са непушачите. "Сега е моментът да покажете, че защитавате интересите на България, а не на тютюневата индустрия", контрират от "Коалиция без дим" в друго писмо до Орешарски и Миков. Те заявяват, че насърчават управляващите да помогнат на бизнеса с всички сили, но не и спадането на забраната. В същото време обещават съдействие в контрола на забраната в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай