Дават статут на бегълците за 21 дни

Дават статут на бегълците за 21 дни | StandartNews.com

София. От 5 месеца на 21 дни ще се съкрати срокът за получаване на статут на бежанец, съобщи шефът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев на заседание на столичния общински съвет. Градският парламент се свика извънредно, като покани представители на институциите, които отговарят за бежанците, за да се информира за намеренията на държавата по приемането на чужденците, търсещи убежище у нас.

Голяма част от сирийските бегълци обаче имали намерение да заминат в други европейски страни, където ги чакали близки. На сесията стана ясно още, че бизнесмени със сирийски произход заявили готовността си да поемат разходите за ремонти в центровете за временно настаняване, както и за покриване на евентуални щети по имуществото, причинени от техните сънародници.

Сирийски лекари, които от години работят у нас, дават 24-часови дежурства в бежанските лагери, където едновременно изпълняват и ролята на преводачи, обясниха от МВР. Недоволство сред общинските съветници предизвика новината, че неправителствени организации предлагали да финансират изграждането на молитвени храмове в центровете, където в София са настанени бежанци - кварталите "Овча купел", "Враждебна" и "Военна рампа".

По-късно зам. вътрешният министър Васил Маринов се поправи, че става въпрос приспособяване на помещения в центровете. Така силно религиозните сирийци ще могат да се молят там, вместо да бъдат да ходят до джамията в центъра на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай