Дават 20 млн. за електронни услуги

Отпускат и 10 млн. лв. за кадастъра

Дават 20 млн. за електронни услуги | StandartNews.com

София. Гражданите вече могат да ползват 24 електронни услуги на държавната администрация, 50 електронни услуги на Столична община, и 10 - на община Пловдив. Това обяви главният секретар на Министерството на транспорта Иван Марков по време на церемонията за награждаване на два от проектите на ведомството за електронно управление.

Двата проекта на обща стойност 30 млн. лв. Електронните услуги могат да се ползват само от притежателите на 5-те хиляди тестови карти за електронна идентичност, които министерството раздаде на активни граждани. Още не е започнала свободната продажбата на карти за е-идентичност, казаха от ведомството.

Вече е създаден регистър за електронна идентичност на потребителите и е внедрена централизирана система за мониторинг и информационната сигурност, обясни Иван Марков. Продължава работата по "свързването" на 34 регистъра и информационни системи на държавната администрация. Преди дни беше сключен договор за над 20 млн. лв. По него ще се разработят нови е-услуги, включително и изграждане на е-здравеопазване, е-образование, е-възлагане (провеждане на търгове по електронен път) и е-правосъдие.

Дават 10 млн. лв. за кадастъра

10 млн. лв. ще бъдат отделени за изработване на кадастрални карти през 2014 г. За завършването на кадастъра в страната е нужна три пъти по-голяма сума, каза министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Капацитетът за работа на геодезистите в страната обаче е около 10-12 млн. лв. годишно. Така за 3 години може да бъде изцяло завършена кадастралната карта на страната. Мисли се и за по-кардинална реформа, в която кадастралната и регулаторната карта да се обединят под шапката на едно министерство. В момента има разлика в измерванията на имотите, защото една част са правени на ръка и не са точни, а съвременните дигитални уреди измерват с точност до милиметър, каза Данов. 5-6 млн. лв. са предвидени за помощ при изработване на общи устройствени планове на общините. Парите ще стигнат за 50-60 общини.

Данов върна четири проекта за пречиствателни станции

Министерството на инвестиционното проектиране е получило четири искания за строителни разрешения на проекти, всеки от които е на стойност над 10 млн. лв. Те са за изграждане на пречиствателни станции, но са върнати заради значителни пропуски, обясни министър Иван Данов. Той даде пример с един от проектите, при който има 12 липси на задължителни реквизити. Проектът нямал документ за собственост на терена, върху който е предвидено да бъде издигната пречиствателната станция. Освен това липсвал доклад за проведена оценка на въздействието върху околната среда, както и разрешение от Басейнова дирекция на МОСВ за проекта. Новото министерство дава строителните разрешителни за големи проекти, но изпълнението и управлението им остава отговорност на общините, както и досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай