Дават 20 млн. лв. за археология

Дават 20 млн. лв. за археология    | StandartNews.com

 

София. Правителството ще създаде фонд, с който ще се финансират археологически разкопки. В него ще влизат между 20 и 30% от постъпленията от концесионните договори, съобщи икономическият министър Делян Добрев. По неофициална информация идеята е 1/3 от 50-те процента концесионни такси, които влизат в републиканската хазна, да се отделят във фонд за развитие на културно-историческото наследство.

До юни държавата е събрала 77 млн. лв., като сумата до края на годината ще достигне 100 млн. лв. Това е почти два пъти повече от очакваните 63 млн. лв. Затова правителството планира да отпусне 20 млн. до края на годината, които ще се изразходват за археология.

Част от парите най-вероятно ще се използват за един от най-големите проекти - "Виа Понтика".  Целта му е оформяне на туристически маршрут за културно-исторически туризъм по Южното Черноморие. На територията на Бургаска област са съсредоточени най-големите черноморски градове през античността и Средновековието. Предвижда се подобен проект да бъде разработен и в Югозападна България, като центърът му ще е Рилският манастир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай