Държавни пари за удавени животни (ОБЗОР)

Държавни пари за удавени животни (ОБЗОР) | StandartNews.com

Нова държавна помощ, която да се предоставя на фермери, чиито животни са удавени или загинали заради природни бедствия, смята да въведе земеделското министерство. Новата схема за подкрепа ще бъде изпратена за одобрение в Брюксел и се очаква да започне да се прилага от 2015 г. и да е в сила до края на програмния период - 2020 г. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева, която беше на посещение в района на Карнобат и Ямбол.

В момента се прилага само схема за подкрепа на стопаните, чиито ниви са унищожени от природни бедствия. Новата помощ се предвижда да компенсира на 100% унищожените животни и пчелини спрямо средните пазарни цени за живи селскостопански животни. Новата държавна помощ ще бъде изпратена до няколко месеца за нотификация от ЕК.

"Трябва да си вземем поука както от наводнението в село Бисер, така и от бедствията след него", подчерта Танева. Тя добави, че 70% от обезщетенията за животните, починали от болестта син език, вече са изплатени на животновъдите. Очаква се тези дни от Агенцията по храните да обявят обществена поръчка и от март да започне ваксинацията по животните за син език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай