Държавата няма да играе Светия дух

Държавата няма да играе Светия дух | StandartNews.com

София. Църквата ще трябва да разчита само на Светия дух, за да се справи с проблемите си. Бойко Борисов, който обикновено се явява като deus ex machina в критични ситауции, този път няма да се бърка.

"Лично ме извика пред целия Министерски съвет и категорично забрани всякаква намеса от страна на държавата. Смятам, че Светият Синод на Българската православна църква ще намери сили и ще реши проблема по най-добрия начин за самата църква и за народа ни”, заяви шефът на дирекцията по вероизповедания Емил Велинов по повод раздора между владиците.

По-късно самият Бойко Борисов потвърди, че държавата няма да се меси на владиците. "Изборът на патриарх си е работа на църквата. На Велинов категорично съм му казал, че една дума, свързана с избора на патриарх на България, ще му коства позицията. Комунистите години наред са се месили в църквата, доведоха я дотам, че две-трети от влaдиците са агенти на бившата Държавна сигурност. Нашето правителство не прави така", каза премиерът.

"Ние строим църкви, строим манастири, ремонтираме ги за много милиони. Нито имаме кандидат, нито подкрепяме, нито искаме по какъвто и да е начин да бъдем въвлечени в този избор. Затова съм го предупредил пред всички министри днес, както и колегите си – това е тема на църквата", посочи още Борисов.

Той призна, че има само една молба към владиците: "Нека да имат предвид, че всички вярващи ги гледат и да си направят избора така, че утре същият този народ да застава и да им целува ръка, да целува кръста, който носят и да има доверие в тях".

На деветия ден от смъртта на Максим митрополитите се събраха, за да обсъдят на подготовката на църковния събор, на който ще бъде избран нов патриарх.

Висшият клир сигурно ще разгледа и ситуацията с оспорения избор на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател и софийски владика. Преди ден митрополит Григорий Търновски оттегли подписа си от гласуването в полза на дядо Кирил.

Четирима владици отсъстват от днешното заседание на Синода. "Ние ще ги призовем да се върнат, да влязат през вратата на църквата, а не да прескачат оградата", заяви варненският митрополит Кирил. "Нека всички духовници и миряни да бъдем единни, за да покажем, че духовният скок ще продължи, за да можем мирно на канонична основа да изграждаме съдбата на БПЦ", призова той.

Гавриил Ловчански пък разкри подробности около определянето на и.д. патриарх в събота. "Всички поздравиха новоизбрания. Никой не изказа особено мнение. В нашия устав има регламенти, че, когато не си съгласен, изразяваш особено мнение, обосноваваш се и до 3 дни го даваш писмено. Такова нещо нямаше", разясни той.

Не е ясно дали митрополитите ще признаят за валидно оттеглянето на гласа на дядо Григорий. Според Гавриил положен подпис не може да се оттегли.

Пловдивският владика Николай оспори резултата от вота за временен наместник на Светия синод още същия ден, в който той се състоя. Според него за избран може да се счита онзи, който е събрал повече от половината от гласовете на всички 14 членове на Синода. За Кирил са гласували 7 от 12 присъстващи архиереи.

Бързо да избират патриарх, да сядат и да се разбират, призова мирополитите пък Божидар димитров от ефира на бТВ. Ако това не се случи, според него тепърва ще гледаме калните ризи на Българската църква.

Тогава ще започне всичко да се вади - и пари, и любовници, обясни Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай