Държавата иска да си върне „Ремотекс”

Държавата иска да си върне „Ремотекс” | StandartNews.com

Стара Загора. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма водят разговори със собствениците на Ремотекс -Раднево" държавата да придобие мажоритарния пакет акции в дружеството чрез Българския енергиен холдинг. Това е съобщи зам.-министърът на икономиката Красин Димитров на заседанието на парламентарната комисия по социална политика в четвъртък вечер. Освен депутати от всички парламентарни групи, в него са участвали и социалният министър Хасан Адемов, старозагорският областен управител Живка Аладжова, представители на синдикатите и на стачния комитет в "Ремотекс". Собствениците на дружеството обаче не са се явили на заседанието, въпреки са били покаени. Това подсказва, че въпросът с одържавяването на затъналото в дългове ремонтно предприятие, което от началото на годината не плаща и заплати на работниците, ще бъде много труден.

Мотивите на експертите за одържавяването му били, че предприятието е необходимо за нормалната работа на държавните „Мини Марица изток". Освен това щели да се запазят работните места и редовно да се изплащат заплатите. В момента в предприятието работели 561 души, като задълженията само за заплати били 3,5 млн. лв, плюс десетки милиони дългове към държавата, банки и партньори.

От Агенцията по приватизация са докладвали, че няма нарушения при приватизацията на дружеството през 2002 година, въпреки че единия от съдружниците е била съпругата на тогавашния министър на държавната администрация в правителството на Симеон Сакскобурготски Димитър Калчев.

От прокуратурата са разпоредили проверка дали дружеството не е водено умишлено към фалит. От инспекцията по труда в Стара Загора пък са били издадени наказателни постановления за близо 89 хиляди лева. Едва 5 на сто от приведените от мините миналия месец 2,5 млн. лв са отишли за погасяване на данъчни задължения. Никой не знае къде са отишли по-голямата част от останалите пари.

Тази сутрин работниците от завода бяха на протестно шествие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай