Държавата дължи на общините 20 млн.

Държавата дължи на общините 20 млн. | StandartNews.com

София. Над 19,7 млн. лева задължения към общините имат министерствата и ведомствата към август 2012 г., сочат данни на финансовото министерство. Най-големи борчове за данък сгради и такса смет имат министерства и държавни висши училища - съответно 11,33 млн. и 8,34 млн. лв.

Конкретно най-големи дългове към общините имат Софийски университет "Св. Климент Охридски" - 8,17 млн. лв., Министерството на вътрешните работи - 3,36 млн. лв., Министерството на отбраната - 2,7 млн. лв., Министерският съвет - 2,5 млн. лв., Министерството на здравеопазването - 1,13 млн. лв., и Министерството на правосъдието - 985 хил. лв.

По-голяма част от министерствата и ведомствата са разплатили задълженията си за местни данъци и такси. А друга част от министерствата и ведомствата, които не са посочени в справката на Министерството на финансите, са сключили споразумения с общините за разсрочено плащане по тримесечия на задълженията си за местни данъци и такси, като погасяват дълговете си стриктно по тези планове.

Дълговете на БАН към общините са 12,8 хил. лв., на НОИ са 5,5 хил., а на Националната служба за охрана - 26,6 хил. лв.В същото време просрочените задължения на общините са в размер на 179,2 млн. лв., сочат данните на финансовото министерство. За година те са се свили с 26 млн. лв.

Министерството на финансите въведе система за оценка на финансите на общините. Кметствата получават точки според дълговете, собствените си приходи, инвестициите и разходите за заплати на чиновниците. Идеята е общините отличници, които се справят най-добре с финансите си, да получават бонуси от бюджета за пътища, ВиК системи, пречиствателни станции, детски градини и болници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай