Дърво от каменната ера приватизирано в Перник

Дърво от каменната ера приватизирано в Перник | StandartNews.com

Перник

Дърво от каменната ера е приватизирано в Перник. Вкамененият експонат от времето на Флинстоун, който украсява фасадата на бившата Минно-спасителна служба е бонус към приватизацията на сградата и прилежащият терен, които са продадени. Старината си е  моя и никой не може да я вземе , твърди новият собственик Николай Кьосовски.

Наскоро директорът на Историческия музей Симеон Мильов лансира идеята, дървото-уникат да бъде аранжирано в обновявания в момента Мемориал, посветен на миньорите в центъра на Перник.

Дървото е извадено в началото на миналия век от недрата на някогашния рудник Бели брег. Твърди се, че е имало над 15 такива експонати, но само един е запазен. Изследователи смятат, че в далечни геологически времена хлътването на отделни пластове в пернишката котловина  е ставало с голяма скорост. Около потъналото дърво се уталожили глинести и песъчливи сегменти  и с течение на времето дървото поело и други вещества от водите и утаечните скали около него. Сега съставът му е предимно кварцов.

Музейната ценност е била запазена благодарение на легендарния в миналото директор на мината Васил Радославов. Някога то се е издигало като 8-метрова колона. Сега е останало наполовината.

Елена Ангелова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай