Данев: Младите хора искат държавна служба

Данев: Младите хора искат държавна служба | StandartNews.com

София. „Младите хора искат да бъдат на държавна служба, а не да бъдат предприемачи. Само 8% от завършилите висше образование искат да бъдат предприемачи и да произвеждат добавена стойност" Това заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пред БСК.

„Имаме непрекъснато растяща администрация, непрекъснато растящи бюджетни заплати. Ние сме в една социалистическа примка и мислим обясни той. И уточни, че от БСК не са съгласни с предложението на КНСБ минималната работна заплата да стане 400 лева.

„По отношение на политиката на доходите с КНСБ имаме твърде съществени различия. Средната работна заплата в България е 809 лева, но заплатата в бюджетните предприятия е по-висока от заплатите в частния сектор, тоест, тези, които произвеждат добавена стойност, получават по-малко от тези, които са на държавна служба", коментира още Данев.

Средната работна заплата в IT сектора е 1750 лева, но в сектор „хотелиерство и ресторантьорство" тя е 555 лева, припомни Данев. Докато средната работна заплата във Видин е 564 лева, в София тя е 1070 лева, изтъкна той.

„В Италия има цели градове и села от Видин", каза от своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров. „Ние не искаме държавата да определи доходите в частните предприятия, искаме държавата да подкрепи договарянето на работните заплати, което в момента не се случва в предприятията", добави той.

„България е втора година в дефлация, икономиката върви надолу, две поредни тримесечия спада потреблението на хранителните стоки, намалява общия доход и общия разход на домакинствата, средната заплата за страната расте с по-малко от 2%. Това са данни, които някой трябва да оценява", отбеляза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай