Данъчните в Чикаго говорят и български

Мегаполисът е рай за нашите, над 100 000 живеят край езерото Мичиган

Данъчните в Чикаго говорят и български | StandartNews.com

София/Чикаго. София е на американска вълна от 28 юни до 4 юли - тече Седмицата на Чикаго. Тя се провежда вече за трета година от фондация "Приятели на Чикаго", Столичната община и посолството на САЩ. А програмата е повече от разнообразна. Експозиция за Чикаго в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов", София-Чикаго блус маратон, фотоизложба "Град, създаден за хората", литературен конкурс за превод на стихотворение на родения там поет Шер Силвърстийн, както и с лекция в Съюза на българските журналисти на председателя на фондацията и генерален консул на България в Чикаго през периода 2005-2009 г. Иван Сотиров.

Чикаго е Малката България на САЩ. Там живеят най-много нашенци - над 100 000 бг емигранти. Любовта ни с Чикаго е взаимна. И е на повече от век. Кой не е чел "До Чикаго и назад" на Алеко? Този град наистина е изумителен. От построяването на първия небостъргач в света в ситито му до днес не спира да удивлява всички със своята изобретателност и практичност. "Но може би сред многобройните му чудеса най-впечатляващ е неукротимият дух на неговите жители", казва бившият наш генерален консул там Васил Сотиров.

Истината е, че Чикаго е единственият град в света, чийто кмет обявява с прокламация 3 март за български ден и приканва всички жители на да празнуват заедно със сънародниците ни. Където на 3 март знамето ни се издига с тържествена церемония на централния площад между тези на САЩ и Чикаго. А българският е признат за един от официалните езици при административното обслужване в данъчната служба. Затова и при срещата си на 3 февруари 2009 г. тогавашните кметове на София и Чикаго - Бойко Борисов и Ричард Дейли, столицата ни отправи покана за побратимяване на двата града. И до днес фондацията на Иван Сотиров работи за тази кауза. В Чикаго има българска църква "Света София", построена още през 1932 г., която се финансира от нашенците. От 2002 г. към храма се създава и първото бг училище в САЩ, лицензирано от Министерството на образованието. Свидетелствата, които получават децата, им дават възможност да продължат образованието си в родината, без да полагат приравнителни изпити.

На 18 юли ще стартира и бг телевизията BIT чиито собственици са братята Румен и Павел Вълневи. Шефовете на транспортната компания "Америфрейт системс" са и най-известните спонсори сред общността ни през океана. Те организират традиционен събор, концерти и благотворителни прояви. Вълневи са основните спонсори на българските училища в Чикаго. Тяхна заслуга е съществуването на половината български футболни отбори и на двата волейболни тима в града.

За нас Чикаго може и да е Малката България, но по света е известен като Града на ветровете. В 12-милионния днес мегаполис духа целогодишно откъм езерото Мичиган. А то всъщност повече прилича на море, поне по нашите представи. Освен с ветровете си е прочут и с небостъргачите. Макар днес Ню Йорк да се кичи с най-високите сгради, Чикаго е бил и си остава архитектурната столица на Америка

През 1885 г. тук е построен първият небостъргач в света. Плеяда знаменити чикагски архитекти са променили драстично не само силуета на своя град, но и са били творчески пример за колегите си по цял свят. За големия бум в разрастването на града заслуги има арх. Даниъл Бърнън, който е ръководител на група проектанти, планирали комплекса на Чикагското изложение, посетено от 27 млн. души. Неговата философия е: "Не правете малки планове, защото те не вдъхновяват хората и няма да се изпълнят". Днес много американци и чужденци посещават Чикаго, за да видят най-високите сгради в Америка - "Уилис Тауър" и "Тръмп Тауър". Макар че Чикаго е създаден от стомана, стъкло и бетон, неговото мото е "Град в градина". "На сино-белия му флаг има 4 звезди", разказва Иван Сотиров. Първата символизира толерантността на жителите му. Втората е за несломимия им дух. Третата - за предприемчивостта им, а четвъртата - за тяхната иновативност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай