Данъчните проверяват българите с офшорки (ОБЗОР)

Данъчните проверяват българите с офшорки (ОБЗОР) | StandartNews.com

Националната агенция за приходите ще провери българските граждани и фирми, които имат участие в офшорки. От НАП вече са се свързали с представители на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и са поискали наличната при тях информация за офшорките с участие на български граждани и фирми, които са регистрирани на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските Виржински острови. От ICIJ са обещали, че цялата информация за българи ще бъде предадена на НАП.

А от приходната агенция са се ангажирали да проверят хората и фирмите с участие в офшорки. Търговията с офшорни зони и регистрацията на фирми в тях не е нарушение на закона. Но е индикатор, че по този начин може да се прави опит за укриване на налози. След като получат списъка с българските граждани, свързани с офшорките, от НАП ще проверят дали официалните им доходи предполагат наличието на сметки или на фирми зад граница. Ще се провери и дали притежаваните от тях имоти и коли отговарят на официалните им доходи. По отношение на фирмите, свързани с офшорните зони, може да стартират ревизии, за да се установи дали не укриват данъци. Поне 150 българи и 50 наши фирми са свързани с офшорни регистрации на екзотични острови. Сънародниците ни са предимно директори, пълномощници, адвокати или ликвидатори на дружества. Това показват скандалните данни от международното журналистическо разследване "Досиетата от Панама". Хора от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово и Русе са хора с офшорки, показват данните.

На този етап е ясно, че вътре не присъстват политически фигури - нито действащи, нито бивши от годините на прехода. Сред собствениците на офшорки са и много чужденци, които обаче живеят у нас или притежават български паспорти. Голяма част от тях са сърби, македонци, украинци и руснаци. Глобално международно разследване в 11,5 млн. документа разкрива 214 488 компании в 21 офшорни зони на клиенти от 204 страни.

Проверка на "Стандарт" установи, че минимум 100 наши сънародници са заемали длъжността директори, пълномощници, адвокати или ликвидатори. "Стандарт" се свърза с един от участниците в Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон Джералд Уайлд, който потвърди изтеклата информация от Панамските досиета. "Информацията е вярна, тъй като това е излязло от базата данни на "Панама гейт", поясни Уайлд. "Международният консорциум на разследващите журналисти разполага с всичките имена на лицата и фирмите, които са изплували от базата на Panama Papers, но засега няма да ги оповестяваме", бе категоричен Уайлд.

Парамов: Това е началото на края

Това е началото на онзи край, който много дълго се чака - офшорните компании да бъдат закрити. По този начин икономистът Кольо Парамов коментира световния случай "Панама гейт". Парамов отбеляза, че офшорните компании се опитват да скрият част от световния оборот и да маскират една трета от финансите, които трябва да се плащат. "Тази цялостна информационна война обаче, която се води в момента, при всички положения предопределя едно ново търсене и едно ново можене. Ще бъдем свидетели на категорични промени", убеден е икономистът. И посочи - "има много богати хора, които плащат данъци, а в същото време те виждат свои колеги, които не плащат данъци. И понеже информационната сигурност вече е пропукана на ред места и на ред връзки, идва моментът, в който вече нищо не може да бъде опазено в детайлна тайна за вечни времена".

Доц. Маринов: Може да доведе до хаос

Дали всичко е оповестено в изтеклите т.нар. Документи от Панама. Този въпрос постави политологът доц. Александър Маринов в коментар на "Панама гейт". Според него важно е защо тази информация излиза точно сега. "Това е големият въпрос, който поражда съмнения за възможна манипулация", посочи той. Доц. Маринов отбеляза, че сега е настъпил истински хаос, което е и една от причините Русия и Америка да потърсят общ език и общи решения. "Но като цяло нещата са извън контрол и целият този наплив от информация - къде сензационна, къде за неща, за които много хора са се досещали, засилва чувството за несигурност, нестабилност. В този случай не съм склонен да разсъждавам през призмата на някаква глобална теория на конспирацията, а смятам, че изтичането на тази и на други информации се тласка от различни интереси, които не могат да бъдат съгласувани и овладени, защото започва хаосът, коментира още политологът.

Станишев: Документите разкриват престъпления от невиждан мащаб

Документите разкриват престъпни действия на богатите от невиждан досега мащаб. Такъв е коментарът на лидера на ПЕС Сергей Станишев за разкритието "Панама гейт". Според него огласяването на тези документи показва как богати хора от целия свят са крили авоари, избягвали са данъци и са прали пари. "Тези пари не са им принадлежели, а е трябвало да бъдат разпределени за благото на всички", убеден е Станишев. Като извод от случилото се той посочи необходимостта от това ЕС да предприеме действия срещу данъчните убежища и прането на пари. "Данъците не са нещо по избор и там, където тези дейности са незаконни, трябва да бъде потърсена съдебна отговорност. Там, където те не са били незаконни, трябва да затегнем законодателството и всеки да си плаща това, което дължи", отбеляза още шефът на ПЕС. И призова - "Пакетът с мерки на Европейската комисия срещу избягването на данъци е стъпка в правилната посока към превръщането на това в реалност, но вече е по-ясно от всякога, че се нуждаем спешно от повече действия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай