ДАМТН: Асансьорният инцидент е в резултат на нерегламентирана намеса

ДАМТН: Асансьорният инцидент е в резултат на нерегламентирана намеса | StandartNews.com

София. "Нерегламентирана намеса от неоторизирано лице е причината за инцидента в блок №21 на ул. "Охридско езеро" в София. Инцидентът няма абсолютно нищо общо с техническата изправност на този асансьор или на който и да било друг", категорични са инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), които тази нощ направиха оглед на съоръжението, съобщават от пресцентъра на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Около 20.40 ч. в петък вечерта мъж падна в асансьорната шахта на 17-етажната кооперация на столичната ул. „Охридско езеро" в кв. "Сердика". Той отворил вратата на 14-ия етаж и полетял надолу, тъй като асансьорната кабина е била заседнала между 15-я и 16-я етаж. Вратата обаче се е отворила. Обикновено при повреда вратата на асаньора не би трябвало да се отваря. Възрастният човек е загинал на място. На мястото на инцидента е пристигнала линейка, която не се е забавила, но лекарите единствено констатирали смъртта на мъжа.

Проверката е установила, че неоторизирано лице многократно е слизало и излизало по специално пригоден от него "мост" в шахтата, за което свидетелстват следите от масло, оставени по вратата на асансьора и площадката. Вероятно е правил опит и за затваряне на вратата отвътре, за което има достатъчно доказателства.

Асансьорът има редовен технически преглед, редовна поддръжка и надзор, за което говори и фактът, че всички блокировки са сработили при насилственото отваряне на вратата. За поддръжката се грижи фирма "Асансьор МБ 97", а за надзора "НБ Лифт контрол". Живущите в блока нямат оплаквания от оторизираната фирма.

Окончателен технически доклад по случая ще има в понеделник, а органите на реда тепърва ще установяват мотивите и причините, довели до трагедията.

ДАМТН апелира за пореден път ползвателите на асансьори да се въздържат от умишлено външно вмешателство!

Асансьорът, в чиято шахта снощи загина човек, е бил ремонтиран наскоро, каза съсед на жертвата пред бТВ. Според домоуправителката на входа, тя не е получавала сигнали за неизправност на асансьора в петъчния ден, а останалите съседи отказват да говорят след инцидента.

Двама души твърдят, че асансьорите наскоро са ремонтирани, не е имало разправии между съседите за поддръжката. „Скоро смениха доста неща – таблото, бутоните, мисля, че е бил изправен. Човекът, който отговаря за общите разходи в блока, се грижи за тези неща, не знам как е станало", коментира съсед на загиналия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай