Събота,

Дали сме статут на 5500 бежанци за миналата година

От: Администратор -
1428
Дали сме статут на 5500 бежанци за миналата година
A
A
A

120 бежанци, регистрирани в лагера в Харманли, са открити във "Военна рампа" в София. В момента се организира транспорт, за да бъдат върнати обратно. Това заяви пред БНТ председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова.

За тази година по-малко от 550 души са получили статут за бежанци у нас, а за миналата издадените бежански статути са били 5 500. Първанова допълни, че до няколко дни, след обнародване на устройствения правилник, помещенията от затворен тип ще бъдат факт.

" Тези помещения се изграждат в съответствие с европейските стандарти, лицата там имат график, който са длъжни да спазват. В известна степен се ограничава правото им на придвижване, но всички останали техни права са запазени. Това не може да се направи, просто защото някой иска да го направи, тези правни основания са, когато трябва да се направи проверка за самоличност, когато лицето застрашава националната сигурност и обществения ред, когато в рамките на процедурата не могат да се съберат факти и данни, за да може тя да продължи или има опасност лицето да се укрие, извън тези основания няма как лицата да бъдат настанени в помещения от затворен тип. Това е достатъчно за превантивна мярка и да има дисциплиниращ ефект", изтъкна Първанова. 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички