Вторник,

Далечен прародител на човека приличал на мармозетка

От: Редактори -
Далечен прародител на човека приличал на мармозетка
A
A
A

Учени от университета на Флорида опровергаха широко разпространеното виждане, че древният подобен на мармозетка примат Teilhardina, за който се смята, че е прародител на съвременните примати, включително и на човека, се е появил първо в Азия, съобщи сайтът Физ.орг.

Представители на вида са се срещали преди около 55 млн. години в Азия, Европа и Северна Америка, но се смяташе, че Teilhardina са се появили първо в Китай. Тази гледна точка бе оборена от неотдавнашното откриване на кости от примат Teilhardina brandti при разкопки в Уайоминг.

Анализът на морфологичните особености на зъбите му показа, че те са по-древни от откритите досега вкаменелости от негови европейски и азиатски роднини. Точният произход на вида Teilhardina засега остава загадка.

Въпросните примати са се появили през продължилия около 200 млн. години термичен максимум на палеоцен-еоцена. Този период е свързан с климатично затопляне и изменения в състава на атмосферата, включително увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид.

Океанското ниво се повишило с 67 м, а температурата на водната повърхност в тропиците се покачила до 20 градуса Целзий, а в Северния ледовит океан - до 10 градуса Целзий.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички