Да снимаш чинията си

Новозенландец от Бруклин води топ 3 на майсторите в жанра

Да снимаш чинията си | StandartNews.com

Когато съдържанието на чинията е толкова изключително, най-спонтанното и важно нещо е да бъде запечатано за времето. Независимо дали е приготвено в петзвезден ресторант или в малка домашна кухня. Всеки обаче, който някога се е опитвал да заснеме блюдото си, знае колко е трудно да се направи така, че да стане перфектно фотоа. Светлината добре ли е? Не трябва ли да се смени ъгълът? Цветовете съчетават ли се правилно? Изобщо фотографията на храна е област, за която се изисква изключително око, солидна техника, творчество и иновации. В света има професионалисти в жанра, които са доказа възможностите си. Ето и топ три на най-добрите от тях.

 

1. Хенри Харгрийвс

 

Роденият в Нова Зеландия, но живеещ в нюйоркският квартал "Бруклин", Хенри е истински гений. Пада си по това да запалва понички и други фастфууд продукти като пуканки, пица хотдог. Тази му серия фотоси под заглавието "Изгаряне на калории" го направи супер известен в САЩ. Концепцията е отражение на проблема със затлъстяването на американците. Печели си име и със серия фотографии, които разкриват как изглеждат трапезите на звездите зад кулисите на техните концерти. Това не са истинските маси, а хипотетични, но все пак майсторски издържани. Оказва се, например, че Принс искал кафе, чай и спринцовка с витамин В12. Лейди Гага пък си поръчвала купа със сирене върху канапе от лед, което да не е нито миризливо, нито кремообразно. Риана пък си поръчвала твърдо сварени яйца, пуешки бекон и наденички. Бритни Спиърс искала чийзбургери, 100 сушени смокини и сини сливи и снимка на Лейди Ди в рамка.

 

"Опитвам се да използвам храната, за да разказвам истории. Навиците и ритуалите, които ни обграждат, са отражение на това, което сме ние", обяснява Хенри. Преди да хване камерата в ръце, той работи четири години като модел. Позирал е за Ралф Лорън и списанията GQ, V, Esquire, New York magazine.

 

Хенри казва, че е луд по десертите. Перфектният вкус за него е първата хапка от тях. Но в хладилника му винаги има бира.

 

2. Флоран Танет

 

Младият фотограф и моден дизайнер от Париж е много изобретателен в използването на минималистични техники, чрез които предава съобщенията си. Той е най-известен с деконструкцията си на плодове и зеленчуци в проекта "Цветна зима". Неговите зеленчуци и плодове са странно изрязани и геометрично подредени. "Кадрите ми показват, че кухнята е арена за готвачите или за хранещите се. Играя си с ястията. Снимките ми са резултат от гурме майсторлъка. На финала не виждаме ябълки, круши или моркови, а скулптури или рисунки. Именно този поетичен аспект ме интересува", казва Флоран. След като експериментира в няколко модни къщи и арт центрове, той се отдава на фотографията, смесвайки натюрморти, минимализъм, цветове и всекидневни предмети. Вкусът му към храната също е доста ексцентричен. Казва, че най-страхотното нещо, което е ял, са листа от растение, които имат вкус на стриди - във Франция го има само в Аркашон. Мечтата му е да заснеме замръзнали зеленчуци, но проблемът е, че бързо се размразяват.

 

3. Браян Дурушиа

 

Фотографът от Минесота е само на 18, но вече си е изградил име с неговите извънземни снимки със собствен стил. Той публикува под псевдонима Dreaming оf аutumn ("Бленуване по есента"). Най-известен е със серията "Тиквени хора". В поредица от кадри представя мистериозни същества - хора, чиято глава е заместена от тиква. Създанията вървят през гората или изразяват емоции чрез позите си. Браян фотографира не само храна, но и замества човешките лица със слънчогледи, черепи на животни, глобуси. Оригиналността му тепърва ще му носи слава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай