Да си направиш сам земетресение

Да си направиш сам земетресение | StandartNews.com

Музейко е мястото, където всичко е за пипане

Деца спасяват динозавърски яйца и летят със совалки

Посещението на музей за много от децата е скучно занимание. Особено ако експозицията е по-официозна и не е приспособена за това да събуди сетивата им. Отскоро обаче малките си имат Музейко - едно детско пространство, където науката, миналото и бъдещето са за пипане. И не само за пипане, а и за мирисане. Мястото, което се намира на ул. "Проф. Боян Каменов" в столицата, залага на това да докосне зрение, слух, обоняние. И да накара децата да видят, че науката не е нещо скучно, досадно и отдалечено от нас.
--
"Най-много ни харесаха пещерите", разказват Пепи и Дони. Музейко е открит едва от първи октомври, но вече си има верни почитатели. Такива, които плачат, когато ги отвеждаш от музея, което не е малко постижение за една експозиция.
Всъщност в Музейко експонати в традиционния смисъл на думата няма. В средата на триетажното здание се намира дърво, което обединява миналото, настоящето и бъдещето и съдържа елементи от всички науки, създадени от човечеството. Всяко нещо е интерактивно - с него можеш да си поиграеш,

да го накараш да издаде звук или светлина

дори да го облечеш. Подземният етаж е свързан с миналото, както и с онова, което човечеството открива в недрата на земята. На първо място е динозавърът, който децата могат да направят като мозайка. Има и кът с динозавърски яйца, с което децата могат да играят. "Виждат колко трудно се опазва яйцето с крайниците, каквито са имали динозаврите. Въобще узнават, че не е лесно да си динозавър", обяснява Петя Николова, която отговаря за образователните програми. Тук въобще на разположение на децата са не екскурзоводи, а музейковци, които са готови да обяснят и покажат всяко нещо, което не е ясно.

Музейко всъщност е семейно пространство - всяко дете до 12 години се допуска с пълнолетен придружител, така че семейството да се забавлява заедно. В интерес на истината особено на последния етаж при космическите занимавки се виждат и татковци, които се забавляват с играчките на малките абсолютно самостоятелно. Основната част от детското научно пространство е съобразена с интересите на децата от първи до четвърти клас и онова, което учат те. Вече има и заявки на цели класове, които искат да провеждат тематични уроци тук. Около два часа са нужни за най-беглото разглеждане на Музейко, но билетът дава възможност да останете и цял ден.

В подземния етаж на музея, където е представено миналото, има цяла римска баня. Децата научават не само къде са се къпали древните римляни, а и къде са държали парфюмите си, на какво са ухаели. Могат да облекат средновековни дрехи в червено и пурпурно с детски размери. Има пространство за малки археолози, които

могат сами да правят разкопки

и да открият древни артефакти. Влади например току-що е открил нещо, подобно на камък, и любопитно го разглежда. В съседство са подземните богатства, където от археолог можеш да се преквалифицираш в миньор, слагайки каска и предпазна жилетка. Децата научават как се извозват изкопаните подземни богатства до повърхността на земята. В съседство има и микроскоп, под който могат да ги разгледат. Голямото забавление на много от малчуганите там е да разглеждат пръстите си под увеличителното стъкло.

Тук е мястото да видиш сталактит и сталагмит, както и сам да накараш вулкан да изригне, стъпвайки на специална платформа, която кара макета на вулкан да засвети, демонстрирайки как потича лавата. В съседство можеш да си направиш сам... земетресение. За целта децата подскачат върху специална платформа, а на екран срещу себе си виждат какво се случва в една детска стая, когато трусът започне. Първи скок - и падат книгите. Втори - и бюрото отива към другия ъгъл, след което детето неудържимо се вживява в скалата на Рихтер и предизвиква трусове от неподозирана величина. Освен това обаче след всеки трус екранът обяснява какво трябва да направиш в случай на подобно земетресение и какви предпазни мерки да вземеш.

Вторият етаж е посветен на настоящето и е разделен на природна и градска част. В първата можеш нагледно да видиш какво представляват дървесните кръгове и да видиш на екран как сезоните се сменят за отрицателно време, като самият ти предизвикваш промени с движението на ръцете си. Децата се забавляват например

да "погъделичкат" мечката или притичващия заек

и да предизвикат листопад. В съседство могат и да погледнат света през очите на риби и насекоми, например на скакалец, като мушнат главите си в направените макети. В пещерите пък научават как се ориентират прилепите и така узнават и за принципите на ехолокацията.

Градската част е място, където можеш сам да си построиш сграда и да я тестваш против земетръс. Тук научават и кой измисля сградите, а по-малките се забавляват, като управляват строителен кран. Тук можеш да проследиш и как се ражда електроенергията, как топлата вода достига до чешмата вкъщи.
Последният етаж е посветен на бъдещето на Земята и Космоса и очаквано има много фенове. Тук между другото можеш да научиш за биохраните и ГМО, хранейки интерактивно човече, както и за това от коя част на света са пристигнали в хладилника вкъщи различните хранителни продукти. В космическата част бъдещите астронавти се снимат със скафандър и летят със совалка, където в момента са се напъхали с мама Елина, Давид и Джулия. Има кантар, на който можеш да видиш колко би тежал на Марс или някоя друга планета, както и космическа оранжерия, каквато действително е летяла в Космоса.

Тук има и стена с фотографии на учените, където можеш да поставиш и своята снимка. Идеята според Петя е да покажат на децата, че не е толкова трудно и ти да станеш учен. От този етаж се излиза на зелената тераса, където има стена за катерене, вятърна турбина, амфитеатър. Има и място, където децата могат да засаждат растения, които между другото се поливат със събраната дъждовна вода. Тепърва предстоят още любопитни изненади и временни изложби, като първата от тях, която работи и в момента, е "Открий Америка". Цените в Музейко варират от 6 до 15 лева, като семеен билет за двама възрастни с две деца е 27 лева от вторник до петък и 40 лева през уикенда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай