Чужденци стават българи в нета

Онлайн платформа дава гражданство за 3 часа

Чужденци стават българи в нета | StandartNews.com


София. Чужденци ще стават българи в нета. Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) слага край на дългите опашки, защото заявленията вече ще се попълват онлайн. Сайтът тръгна в петък и вече позволява хората, които желаят да получат документа, да направят заявката си по електронен път. Удостоверението е необходимо както за българско гражданство, така и за кандидатстване за пребиваване в България.


"Новата система съкращава процедурата от един месец, както е в момента, на един ден", съобщи пред "Стандарт" председателят на агенцията Росен Иванов. Толкова ще бъде нужно на служителите на агенцията да кажат дали кандидатът е одобрен или не. Платформата позволява също така да се избере ден, в който ще могат да се донесат всички останали документи, нужни за издаването на удостоверението. Те ще се поемат сутрин, а след обед вече ще е ясно дали кандидатът е получил удостоверението, или му е отказано. "Системата улеснява кандидатите, тъй като те ще знаят в кой ден да дойдат, знаят, че тогава ще минат задължително. И идеята е разглеждането на документите да става в рамките на деня", обясни главният секретар на ДАБЧ Димитър Владимиров.


С новата система се избягват и услугите на посредници, които сега одират кожите на наши българи в Молдова, за да им подготвят нужните документи. Тарикатите дори организирали цели екскурзии с кандидати, за да им попълнят документите в София. Така се получавало, че българи от Молдова и Украйна трябвало да пътуват по няколко пъти, да им се издават визи, за да получат удостоверението. Това струвало и много пари. Пускането на онлайн формуляра вече се е приело много добре от българските общности зад граница, които са били уведомени от агенцията.


Само за първите шест месеца на 2012 г. агенцията е издала 13 923 удостоверения. Това е близо 5 хил. повече от миналата година. Най-много - 9476, са от Македония, следвани от Молдова - 2214, и Сърбия - 865. Забелязва се и ръст на издадените удостоверения от Румъния - 121, и Косово - 28. Миналата година техният брой е бил нула.
Панайот Ангарев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай