Човек плува вързан с чувал за Гинес

Човек плува вързан с чувал за Гинес  | StandartNews.com

Човекът-амфибия Яне Петков иска да докаже за пореден път необятността на човешките способности. 62-годишният мъж прави усилена подготовка за рекорд на Гинес в дисциплините най-дълго плуване в чувал и най-дълго плуване под вода със завързани ръце и крака.

Плувецът от Сандански избра Деня на Съединението за поставяне на рекорда, който ще посвети на съседната община Петрич. Подготвя се в басейна в петричкото село Чучулигово. Местната власт му помага за подготовката. "Дори предложиха да осигурят и представител на централата на Гинес, но от Лондон поискаха 7000 паунда. Решихме, че не бива да харчим толкова много пари. Ще се заснеме рекордът с видеокамера, ще има не само запис, но и протокол от опита. Рекордът ще посветя на община Петрич и на България", разказа Човекът-амфибия. Той за първи път ще плува в басейн вързан в чувал. Първият си опит направи през 2011 г. в язовир "Кърджали", а две години по-късно - в Охридското езеро.

Яне Петков е вегетарианец, последовател на Петър Дънов, бивш състезател по плуване и водно спасяване. Желанието му е да обори медицината и да докаже, че макар с тяло, вързано в чувал и привидно изтощено, без възможност въздухът да се задържи в белите дробове, човек е способен да оцелее няколко минути под водата. "Така ще докажа, че няма таван на човешките възможности", каза той. Петков провежда подготовката си с помощта на екип, който винаги е на негово разположение. Не само плува, но и катери по няколко часа на ден баирите, защото така прави тренировки за контролиране на дишането си. "Това ще ми помогне за поставянето на рекорда на Гинес", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай