Чистка по границите (ОБЗОР)

Чистка по границите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Уволниха 21 митничари, чакат още четирима от ареста, за да ги съкратят

Чистка по границите започна властта заради контрабандните канали и борбата с корупцията. По-малко от 4 месеца, след като официално бе назначен, директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Милен Пенев вчера бе освободен от поста си. Той обаче не напуска системата, а е понижен, като от днес ще отговаря само за дирекция "Гранична полиция - Аерогари".

Официални мотиви за рокадата от МВР няма. Само преди дни обаче премиерът Бойко Борисов нареди на вицепремиера Румяна Бъчварова да направи персонални промени, с цел по-ефективна борба с контрабандата и корупцията. В края на март заради пропусната голяма пратка контрабандни цигари на граничния пункт "Капитан Андреево" бяха арестувани 13 митничари и трима гранични полицаи. Още тогава Борисов нареди на вътрешния министър "кадрови и персонални промени навсякъде по границите".

Заедно с шефа на "Гранична полиция" вчера от постовете им бяха освободени и 21 митничари от Свиленград. "Сигурно има защо? Гоним милиард и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава".

Малко по-късно стана ясно, че временно изпълняващият длъжността началник на Митница Свиленград през миналата година Валери Стайков е сред маханите в понеделник митничари от Свиленградската митница. Заедно с него си отиват общо 21 служители, като сред тях има ексначалници на пункта "Капитан Андреево" като Александрина Христова-Петрова и Красимир Костадинов, заемал поста допреди месец, както и действащи титуляри на смени - Петър Гроздев и Стойчо Курдов. Сред маханите митничари има и такива, които са разпитвани по цигарената афера, разплетена миналия месец, при която беше разкрит канал за незаконно прехвърляне у нас на тирове цигари от Турция през МП "Капитан Андреево". Според официална информация, разпространена от Агенция "Митници", във вторник става ясно за 21 митничари с разписани заповеди за съкращение. Част от тях ги получиха от шефа на агенцията Ваньо Танов още в понеделник.

По неофициална информация обаче още четирима митничари ще бъдат махани, но на тях за момента няма как да им бъдат връчени заповеди, тъй като те са в следствения арест за участието си в контрабандния цигарен канал. Това са Димитър Ковачев, Юри Грудев, Христо Палазов и Красимир Добрев.

В заповедите на съкратените пише, че те са във "връзка с измененията на структурата на Митница Свиленград", потвърдиха някои от тях.

Още в първите минути, в които се разчу за съкращенията, социалните мрежи се напълниха с коментари, някои от които изразяваха и крайното мнение, че "Танов уволнява поради "съкращаване на местата" и така ги спасява от дисциплинарни уволнения за извършени нарушения и дори престъпления."

"Покрай мокрото, отиде и сухото", така действащи все още митничари коментираха някои от съкращенията и по-специално това на Валери Стайков. По времето, докато беше вр.и.д. на южното Митническо звено, за 43-годишния специалист и бивш началник на отдела за борба с наркотрафика във ведомството се чуваха само суперлативи както от подчинените му, така и от началниците. Той дори е със златна значка за работата си в Агенция "Митници".

Началническата си кариера Стайков приключи след половин година на поста. През лятото той се яви на конкурс за титулярното място и беше единственият допуснат на последния етап от препитването. Тогава обаче министърът на финансите в служебния кабинет Румен Порожанов изненадващо спря конкурса за избор на началник с обяснението, че имало сигнали за нередности по конкурса. В крайна сметка Стайков се върна в системата като старши инспектор в наркоотдела.

Спестявам им пари, а те ме съкращават

Валери Стайков, бивш началник на митницата в Свиленград

Доказвам годишни резултати, с които надвишавам непрекъснато изискванията, имам награди за службата си в митниците, затова не мога да си обясня съкращението. За 6-те месеца, в които обаче бях на началнически пост, разбърках и някои закостенели схеми, като тази с наемите на складовете, за които митницата плащаше луди пари, а стояха от години празни. По моя инициатива те бяха разчистени, а където имаше малко стока, беше преместена. Така спестих на ведомството 120 000 лева годишно. Спестих пари и с това, че договорих ТЕЦ "Марица" безплатно да унищожи 120 т хванати от контрабанда цигари, които на ТЕЦ-а послужиха за гориво, а на митницата спестих разходи от 560 лв. за унищожаването и още пътните за превоза до циментовия завод във Враца, където традиционно става това.

Бивш криминалист поема дирекцията

Главен комисар Антонио Ангелов е назначен за директор на ГД "Гранична полиция", съобщиха от МВР. Назначението му вече е било представено от главния секретар Георги Костов. На представянето на новото ръководство на главната дирекция са присъствали директорите на ГДНП и ГДБОП - Христо Терзийски и Ивайло Спиридонов. За заместник-директор на ГДГП е преназначен старши комисар Стоян Иванов, досегашен директор на РДГП Бургас. Главният секретар на МВР е уверил, че новият директор може да разчита на целия ресурс на ведомството за постигане на по-добри резултати по приоритетните задачи. "Нямаме повод за гордост по отношение на противопоставянето на нелегалната миграция и контрабандата. За да се промени това, трябва да има още по-тясно взаимодействие с ГДБОП и ГДНП", е заявил Костов. По думите на главен комисар Антонио Ангелов една от първите задачи на ръководството на дирекцията ще бъде засилване на оперативната работа. Трябва да се използва целият ресурс на оперативния състав, за да се противодейства на контрабандата и нелегалната миграция. "Ще бъда безкомпромисен към всички прояви на корупция", заяви категорично той.

Главен комисар Антонио Ангелов е роден на 23.07.1969 г. в Лом. Завършил е висше образование във ВИПОНД - МВР през 1994 г., специалности: охрана на обществения ред и борба срещу престъпността и право. Октомври 1994 г. започва работа в сектор "Криминална полиция" в столичното Шесто РПУ - СДВР. Заема различни длъжности в СДВР, като от април 2014 г. е началник на отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в дирекцията. За постигнати високи резултати в служебната дейност е награждаван от министъра на вътрешните работи с почетно отличие на МВР - "За доблест и заслуга" III степен през 2007 г., с "Почетен знак на МВР" III степен през 2011 г. и с "Почетен знак на МВР" II степен през 2013 г.

Бойко: Няма да ремонтирам кабинета

Доволен съм от работата на Ненчев, каза премиерът

Ремонт на кабинета "Борисов" 2 засега няма да има. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който присъства на откриването на нов завод за преработка на зеленчуци в село Долна Диканя. "Не виждам смисъл от ремонт на кабинета. Всяка партия има право да си изявява своите претенции и да си защитава своите програми. Всеки има право на мнение. Аз нямам критика към военния министър", обясни премиерът за критиките на председателя на АБВ Георги Първанов относно правителството.

"Но пък някакси не е и сериозно телевизиите да се занимават само с това с какви магнолии съм се снимал. Удари ме топка по главата и кой знае какво е станало. И ако им покажа пръстче, една седмица ще анализират врачки и магове какво значи", образно обясни министър-председателят. От думите на премиера стана ясно, че той е много доволен от работата на Фонд "Земеделие", тъй като инвестициите за производителите на селскостопанска продукция в бедните райони са от голямо значение. "Много съм доволен от работата на фонда. Държавата това трябва да прави", допълни Борисов.

Новите назначения след тест за лоялност

С одобрените от кабинета през миналата седмица и внесени в парламента промени в закона за митниците се връщат въведените през 2012 г. тестове на входа на системата. По този начин всеки, който кандидатства за работа в митниците, ще трябва да мине през тестове за лоялност и психологическа пригодност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай