Чип на вратата дава удобство и сигурност

Защитете се от крадци с монтаж на два независими патрона

Чип на вратата дава удобство и сигурност | StandartNews.com

Инструментите и уменията на крадците се усъвършенстват с всеки изминал ден. За щастие обаче и технологиите, използвани за направата на брави и врати, също напредват с бързи темпове. "Стандарт" ви представя най-новите и ефективни начини да защитите дома и офиса си и отговаря на въпроса "Каква трябва да бъде сигурната врата и нейното заключване?".

Пазарът е пренаситен с хиляди предложения за ефективна защита от крадци. Специалистите в областта на сигурността препоръчват блиндирани врати и различни видове ключалки. Немалко от тях следват принципа "Колкото повече - толкова по-добре" и предлагат да сложите и втора врата на апартамента или офиса си. Наличието на две входни врати със сигурност може да охлади ентусиазма на повечето крадци или поне да ги забави достатъчно, или дори напълно да спре опита им да влязат в дома ви. Наличието на алармена система, свързана към СОТ или полицията, добра ключалка и две врати ще гарантират, че крадецът няма да успее да влезе в апартамента или офиса ви, преди да дойдат служителите на реда.

Всички тези мерки за сигурност обаче предлагат и голямо неудобство, когато влизате или излизате от дома си. Със сигурност никой няма желанието по няколко пъти на ден да отключва и заключва няколко ключалки и активира алармената система, дори и само за да отиде до магазина. За щастие технологиите се развиват бързо и от няколко години има подходящо предложение, което да ви даде и сигурност и удобство.

Макар и малко по-бавно входните врати с чип започнаха да навлизат все по-сериозно и в България. Те отдавна се ползват от фирмите, особено когато става въпрос за голяма офис сграда, в която са се настанили и други компании. Отскоро те станаха много търсени и за частни жилища. Входните врати с чипове осигуряват висока степен на сигурност. Те напълно елиминират възможността да забравите да заключите, тъй като се заключват автоматично в момента, в който затворите вратата. Чиповете могат да бъдат поставени практически на всякакъв тип врата. Отключването им става изключително лесно и бързо. Просто доближавате своята електронна карта до четеца и влизате, без да търсите ключовете си по джобовете или чантите или да търсите безпомощно ключалката, ако в сградата няма осветление. Повечето подобни системи заключват вратата посредством един шип с F16 на стандартна дълбочина от 15 мм. При желание на клиента обаче тези характеристики могат да бъдат променени и броят на шиповете да стане два, три или повече на различни места по вратата. При използване на врата с чип бравата е невидима, както от външната, така и от вътрешната страна. Отвън те се отварят посредством чип картата, а отвътре могат да бъдат с бутон или със стандартна брава, която просто натискате все едно вратата не е заключена. Експерти препоръчват тази система и за общите входни врати на блоковете, като се запазва и възможността да я отворите посредством съществуващата вече домофонна система от апартамента си. Цените на тези системи варират между 300 и 500 лева.

Разбира се, за по-голяма сигурност, специалистите препоръчват и наличието на стандартна брава с механична ключалка. На пазара има изключително богато разнообразие от модели, като цените започват от десетина лева за най-елементарните патрони със секретен ключ. Ако обаче имате ценни предмети в дома си, по-добре изберете нещо по-качествено. Патроните и ключалките на реномираните марки се продават от 100 до 400 лв., като в цената обикновено влиза и монтажът.

Според специалистите патронната брава е по-добър вариант от обикновените касови ключове. За да изберете обаче хубава патронна брава, трябва да знаете някои от задължителните характеристики, които ще осигурят висока степен на сигурност. На първо място е здравината на самата брава. Препоръчва се манганово покритие на цялата кутия на бравата, както и да се търси наличието на усилени държачи за патрона. При възможност поръчайте и бронирана облицовка на цялата врата. Перфектният вариант от гледна точка на функционалност пък е три-точковото заключване. То обезпечава добро механично подсигуряване на заключената врата, но без да отслабва твърде много конструкцията й с прекалено много отвори и лостове. Качествената механика пък е предпоставка за дългосрочна и безпроблемна употреба. За най-високо ниво на сигурност са препоръчителни и допълнителни екстри, като например опцията за блокиране на шиповете при насилствено изваждане на патрона, както и възможността за монтаж на два независими патрона. Отварянето на висок клас патронна брава може да се окаже невъзможно дори и за най-опитните крадци. Във всеки случай специалистите твърдят, че времето за пробиване на такъв тип защита, дори и със специални инструменти, е не по-малко от един час работа и много шум, който със сигурност ще събуди вас и съседите ви, и ще предотврати влизането с взлом.

 

Заменете старата дървена порта

Дори най-сигурната брава на света няма да може да си свърши работата и да ви защити, ако все още ползвате старата дървена врата. По време на така нареченото планово строителство на панелните жилищни блокове и кооперации за входни врати на апартаментите масово се монтираха врати, изработени от два пласта шперплат с хартиена изолация. Тези врати не осигуряват почти никаква защита и могат да бъдат разбити с лекота. Освен това лесно се поддават на влага и други атмосферни условия и не топлоизолират достатъчно. За да осигурите своята сигурност, комфорт и спокойствие, специалистите препоръчват да закупите блиндирана врата. В близкото минало те бяха доста скъпи, но на пазара вече има доста предложения на прилични цени. При избора на подобен тип врата е важно да се поинтересувате от материала, от който е направена. В чужбина често се ползва стомана, докато у нас някои производители прибягват до обикновена черна ламарина, която няма нужните взломоустойчиви свойства. Различните класове, на които са разделени вратите, ще ви помогнат да се ориентирате по-лесно в качествата им. Класове от нула до четири не отговарят на най-модерните стандарти за сигурност и тяхната покупка не е препоръчителна. Класове 5 и 6 са най-подходящи за вашия дом, като по-високите вече се използват за банкови трезори и бижутерийни магазини, а цените им са твърде високи. Не на последно по важност място е и здравината на касата и конструкцията около нея.

Спестете пари с магнитен датчик

Не всеки може да отдели стотици левове за скъпи алармени системи. За щастие обаче има и по-евтини варианти. Въпреки по-ниската си цена те са не по-малко ефективни в повечето ситуации. Става дума за системите с магнитен датчик. Те струват десетина лева и са със съвсем опростен принцип на работа. Алармената система се състои от две части, като в тях има магнити. Едната се поставя на самата врата, а другата на касата, така че да направят контакт. Алармата се задейства в момента, в който те биват разделени, тоест при отваряне на вратата. Практически те са невидими за крадците. Силата на сирената им е около 100-120dB, което гарантира, че влизането на външни лица няма да остане незабелязано. Което в повечето случаи е повече от достатъчно. Те могат да бъдат използвани и на прозорците, особено ако живеете в къща, тъй като по мнение на експерти PVC дограмата не е достатъчно сигурна и може да бъде отворена лесно. Монтажът им е лесен и не оставя следи - те просто могат да бъдат залепени.

Експертите съветват

- Не разгласявайте кога ще напускате дома си за по-дълго време. Крадците могат да дочуят тази информация и да се възползват, за да ви ограбят по-лесно.
- Наблюдателните съседи са най-добрата и евтина защита срещу престъпления. Оставете резервните си ключове на доверен съсед.
- Не разчитайте твърде много на домашното куче, тъй като то лесно може да бъде неутрализирано със специален спрей.
- Добре е през нощта вратите и прозорците да са осветени отвън, за да не могат крадците да се възползват от прикритието на тъмнината.
- Винаги дръжте външните врати заключени, дори когато сте си вкъщи. Заключените врати могат да обезкуражат, затруднят и забавят крадците при разбиването им.
- Не крийте ценни вещи в спалнята. Това е първото място, което крадците претърсват.
- Когато излизате, оставяйте дома си да изглежда така, както когато сте вътре. Ако например когато сте у дома оставяте завесите отворени, отваряйте ги и когато ви няма. Ако крадците мислят, че има някой вкъщи, няма да посегнат на дома ви.
- Защитавайте дома си през деня, така както го правите и през нощта. Повечето крадци действат през деня, защото тогава по-често попадат на празни домове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай