Четат Ботев в Италия

Вицепрезидентът Попова е на тридневно посещение на Ботуша

Четат Ботев в Италия | StandartNews.com

Българският поет Христо Ботев вече ще бъде четен и в един от най-известните италиански курорти Лидо Ди Йезоло. Вицепрезидентът Маргарита Попова, която е в туристическия център като патрон на българския фестивал „Орфей в Италия", подари библиофилското издание на кмета на Йезоло Валерио Зогиа.

„Винаги където и да пътувам по света, държа да се срещна с българската диаспора и да посетя българска църква и библиотека, където има такива", обясни Попова подарявайки книгата. „Много държа на духовността и книжовността и именно затова съм избрала за вас издание със стиховете на един от най-добрите ни и известни поети", допълни още тя.

От своя страна вицепрезидентът си тръгна с почетен знак- герб на общината. Попова е на тридневно посещение на Ботуша и по-късно тази вечер ще открие детския фестивал на традиционните фолклорни песни и танци, който се организира за шеста поредна година от арт център „Кърнолски".

Тази година във фестивала ще вземат участие близо 400 деца от 19 държави. „Българската инициатива радва не само местните жители на общината, но и туристите през септември", обясни кметът Зогиа.

„Радвам се, че в кризисните времена Лидо Ди Йезоло се превръща в сцена за детската надежда и смях", заяви Попова. Образователният министър Анелия Клисарова, която също е част от официалната делегация, каза, че въпреки откриването на учебната година, е намерила време за фестивала, защото той възпитава децата в сътрудничество и духовни ценности.

„Членството ни в Европа означава не само комуникация с Брюксел, но и взаимно познаване на народите, защото споделяме обща европейска култура", заяви от своя страна посланикът ни в Италия Марин Райков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай