Честват 1120 години от обявяването на В. Преслав за столица

Честват 1120 години от обявяването на В. Преслав за столица | StandartNews.com

Велики Преслав. С провеждането на двудневна международна конференция във Велики Преслав бе дадено началото на честванията по случай 1120-годишнината от обявяването на града за столица на средновековната българска държава. По този повод на 19 и 20 септември в археологическия музей в града български и чужди учени изнесоха над 30 научни доклади, обхващащи широк спектър от теми свързани с Велики Преслав, отделни находки и новооткрити обекти в южната част на царския дворец.

Като част от събитията, съпътстващи симпозиума, беше представен и 7-и том на сборник "Преслав", който обединява научни разработки на участници от България, САЩ, Русия и Румъния.

За първи път пред гражданите и гостите на града беше показана и една от най-големите в света колекции от византийска белоглинена керамика, която е намерена във Велики Преслав. Експонатите са събирани в продължение на десетилетия във фонда на музея от няколко емблематични обекта в района, като дворцовия манастир и манастира в Патлейна.

В изложбата са включени още и най-добрите находки от сезон 2012 г., сред които медни писала от Патриаршията, колекция от медни монети от манастира на чъргобиля Мостич, реставрирана купа с грифон. Експозицията ще може да бъде разгледана до края на октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай