Честват 100-годишнината на бас №1

Честват 100-годишнината на бас №1 | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорската общественост ще отбележи с множество прояви 100-годишнината от рождението на големия български певец Борис Христов, която е и в календара на ЮНЕСКО за тази година. Инициатори и организатори на културната програма са общината, Старозагорската държавна опера и музикално общество "Борис Христов", което вече 20 години събира и разпространява безценното наследство на Бас № 1 на планетата.

Първата проява - изложба за живота и творчеството на Борис Христов във фоайето на операта, е още в края на април. В Деня на Европа – 9 май, ще бъде открита и паметна плоча, която ще напомня за краткото пребиваване на големия певец в Града на липите. Ще бъде представен и гала-концерт-спектакъл „Уникалните български баси". В него за първи път ще прозвучи песен за Борис Христов, написана от Цветан Добрев-наш композитор, който живее в чужбина. Почитателите на Борис Христов ще могат де видят и един уникален видеозапис на „Реквием" от Джузепе Верди с негово участие - концертно изпълнение от 1971 г. в Копенхаген, предоставено от Националната телевизия на Кралство Дания, както и документалният филм „Борис Христов - портрет на един глас" на телевизията в Лугано, италианска Швейцария.

Старозагорската опера също ще представи за меломаните някои от култовите си спектакли през последните години. Финалът на богатата културна програма ще бъде ден преди рождения ден на Борис Христов – 18 май, в Националния дворец на културата. Тук Старозагорската опера ще представи „Дон Карлос" от Джузепе Верди с участието на именити гости от Италия и наши известни оперни певци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай