Честите отпуски са полезни за здравето и удължават живота

Здравословният начин на живот не може да компенсира твърде малкото почивни дни

Честите отпуски са полезни за здравето и удължават живота | StandartNews.com

Празниците са полезни за нашето здраве. Разбира се, това го знаем отдавна, но сега е и научно доказано, пише БНР. Те са толкова полезни, че дори може да удължат живота ви. Адмирации за резултата от това проучване, защото сега никога не трябва да се оправдавате пред приятелите, семейството или колегите си, че отново излизате във ваканция.

Празниците са полезни за нас, категорични са резултатите от 40-годишно проучване на университета в Хелзинки. Те показват, че хората, които ползват по-малко от три седмици отпуск годишно, рискуват с 37% повече да умрат на по-млада възраст, отколкото хората, които ценят повече ваканцията, съобщава порталът Lonely Planet.

Проучването е започнало през 1970 г. сред 1 200 бизнесмени, които са изложени на повишен риск от сърдечни заболявания поради затлъстяване, високо кръвно налягане или висок холестерол. Установено е, че има ясна разлика между бизнесмените, които почиват и тези, които не отделят достатъчно време за отпуски. Оказва се, че мъжете, които не вземат достатъчно почивни дни, по-често работят в свободното си време и спят по-малко. 

Резултатите от изследването са представени на конференция на Европейското кардиологично дружество в Мюнхен. Водещият изследовател проф. Тимо Страндберг дори съветва лекарите да предписват почивка на пациенти в риск, а не да ги агитират за големи промени в начина им на живот.

В действителност здравословният начин на живот не може да компенсира твърде малкото почивни дни. Ваканцията е страхотен начин за премахване на стреса и освобождаване от отговорност; нито една суперхрана не може да се конкурира с това. Освен това, коригирането на нездравословния начин на живот може само да причини повече стрес, което от своя страна има обратен ефект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай