Сряда,

Честит 8-ми март !

От: Администратор -
3134
Честит 8-ми март !
A
A
A

Отбелязваме Международния ден на жената. Днес ще духа, вали, после може и слънце да изгрее, казват мъжете и изтъкват, че всяка година на 8-ми март времето е изключително променливо. И го сравняват с характера на жената, който винаги крие своите изненади.

Абсолютна шарения е настроението на Баба Марта днес и тя няма да пропусне да покаже своя характер, сподели шеговито Емо Чолаков в своята ранна прогноза.

Цветя, бижута, шоколадови бонбони, нова кола, спа почивка . . . Това са част от многото подаръци, с които може да зарадвате своите жени днес, скъпи мъже. Не забравяте обаче, че дамите се нуждаят от внимание не само днес.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Първо започва като политическо събитие на социалистите, но постепенно се превръща в празник в много страни. Така мъжете получават още един повод да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях. В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

Идеята за създаване на Международния ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат. Съществуват обаче мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. вероятно с мотива празникът да се смята за комунистическа идеология. Това е важно за борещите се за права на жените в Западна Европа и САЩ през годините на студената война. В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички