Червеното вино полезно за храносмилането

Учени смятат, че благотворният ефект се дължи на полифеноли от люспите на гроздето, които се използват при производството на червеното вино

Червеното вино полезно за храносмилането | StandartNews.com

Червеното вино е полезно за храносмилателната система и намалява холестерола, съобщават британски медии, цитирани от БТА.

Първото значимо изследване по въпроса установява доста по-голямо разнообразие на добри бактерии в храносмилателната система сред почитателите на червеното вино в сравнение с тези, които предпочитат бяло вино, сайдер или бира. Разбира се, приемът трябва да е в умерени количества, да не се прекалява - една чашка на ден.

Учените от Кингс колидж в Лондон смятат, че благотворният ефект се дължи на полифеноли от люспите на гроздето, които се използват при производството на червено вино. В тях има много антиоксиданти, които са полезни за микробиома. С това се обяснява и защо червеното вино се отразява добре на здравето.

Дисбалансът на „добрите“ и „лошите“ бактерии може да влоши здравето, като отслаби имунната система, предизвика напълняване или висок холестерол. Микробиом с по-голям брой различни бактериални видове се смята за показател за добро състояние на храносмилателната система.

"Ако трябва да избирате какъв алкохол да пиете, червеното вино изглежда най-уместно за потенциален полезен ефект върху здравето и микробите в червата, което също може да помогне за теглото и риска от сърдечни заболявания" - казва ръководителят на изследването д-р Каролайн Льо Рой.

Учените са изследвали 3000 души във Великобритания, САЩ и Холандия, за да достигнат до своите изводи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай