Червеният кръст и полумесец идват на помощ за бежанците

Червеният кръст и полумесец идват на помощ за бежанците | StandartNews.com

Хасково. „Кризата със сирийските бежанци не е само в България, а във всички съседни страни на Сирия". Това коментира в Хасково координаторът по бедствията на Зона Европа на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Алберто Монгуци.

Той оглавява съвместния Кризисен екип на хуманитарната федерация и българските червенокръстци, който ще подготви доклад за ситуацията с бежанците в България. Екипът започва посещенията си от центровете за настаняване на чужденци в с. Пъстрогор, Свиленградско и в Любимец. Основната задача на екипа е да набележи от какво имат необходимост бежанците и да начертае средносрочен план от 6 месеца и дългосрочен - за една година, за подпомагане. Обиколката стартира във вторник след работна среща със заместник областния управител на Хасково Иван Станчев.

Преди България организацията е била и в Турция. Там заедно с Червения полумесец е разписана програма за подпомагане на бежанците на прага на зимата. Основното настаняване на бежанците в Турция е в палаткови лагери и във фургони. Там хората имат нужда основно от подпомагане с хигиенни препарати, обясни Монгуци. Той подчерта, че е трудно да се предскаже докъде ще се развие една бежанска криза, но федерацията разполага с достатъчно ресурс при нужда в България да бъдат доставени стоки от първа необходимост в рамките на 24 часа от най-близката логистична база на организацията, която е в Дубай. Това обаче е краен вариант. За подпомагането на бежанците е практика първоначално да се реагира с продукти от местната икономика, подчерта още Алберто Монгуци.

Само няколко дни сред като БЧК стартира националната си кампания в помощ на бежанците у нас, вече има няколко големи компании, които са заявили желание да доставят благотворително вода и хигиенни, почистващи, и дезинфектиращи материали, обясни директорът на Дирекция „Мениджмънт аварии и бедствия" към БЧК Ясен Свиленски.

В Сметката на БЧК за емигрантите досега са постъпили от дарения около 2000 лв. Червенокръстците апелираха отново за подкрепа на кампанията и се обърнаха към хората, които пострадаха при наводнението в с. Бисер и заметресението в Перник като напомниха, че и бежанците от Сирия са също в ролята на пострадали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай