Часът на трудния избор за Европа е ударил

Изходът е отказ от еврото или федерация на ЕС, смята Димитър Иванов

Часът на трудния избор за Европа е ударил | StandartNews.com

София. Речта на Дейвид Камерън и неговите предложения показват, че за Европа часът на трудния избор е ударил. Европа шеста година е в тежка икономическа и социална криза, рецесия залива основните и периферни икономики. Европа губи пазарите си, губи конкурентността си, губи доверие в еврото. Най-жестокият симптом за това, което се случва в Европа, това е страхотна безработица - над 21 милиона европейски граждани са безработни, над 1/5 от младежта на Европа няма хоризонт. Европа няма проект. Това коментира  пред БНР анализаторът Димитър Иванов.

По думите на експерта е ясно, че е била сбъркана рецептата при създаването на паричния съюз, на еврото, защото не може да съществува паричен съюз, свързващ толкова различни по своята структура и сила икономики. Политическите лидери Хелмут Кол и Митеран са се надявали навремето, когато е подписано споразумението за еврото, че ще се постигне конвергенция в следващите години. За съжаление, тази конвергенция не се постигна. И сега Европа стои пред две алтернативи - или отказ от еврото и възвръщане към национални валути с междинен вариант еврото да се ползва като обща разплащателна единица, или другата тенденция за един път по-обвързан, по-интегриран, по-федералистки и още по-контролиран съюз, каза Иванов.

Речта на Камерън според мен даде сравнително Това, което предложи Камерън в речта си, е друга алтернатива за развитието на Европа. Идеята за Европа беше друга – беше идея за Европа на регионите, Европа на гражданите, а не Европа на бюрокрацията, където от Брюксел да диктуват на всяко национално правителство какво да прав. Не Европа, която да отнема националния суверенитет от парламентите на отделните страни. Камерън вижда ЕС да бъда гъвкава мрежа от държави-членки, фокусирани върху единния европейски пазар, но всяка една, избираща къде да не се включва. Той настоява за нов договор за Европа, който да установи този нов вид взаимоотношения. Той изразява не само вижданията на евроскептицитие във Великобритания, не само вижданията на своята консервативна партия, но и тези на множеството страни-членки на ЕС, подчерта анализаторът.

Димитър Иванов смята, че еврозоната в този вид не може да продължава да функционира. В момента има временно успокоение на финансовите пазари, но то е заради налетите спасителни планове, инжекции с пари и т.н., но дълбоките структурни промени в еврозоната продължават да тежат, подчерта той.

Въпросът за пътя на Европа евентуално към една федерална Европа е горещ картоф в политическо, икономическо и социално отношение. Затова в момента никой не иска да споменава тази дума, каза още анализаторът и добави мнението си, че Европа е в конституционална криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай