Чаровна дама подкара първия влак по моста "Нова Европа"

Чаровна дама подкара първия влак по моста "Нова Европа" | StandartNews.com

Видин – Калафат. На чаровната Дана Тършогойу бе поверено управлението на първия влак, който откри железопътния трафик по моста между Видин и Калафат. Тя го управлява между гара Видин и румънската Голинци и обратно. Този участък е електрифициран. Колега я смени по трасето между Голинци и Калафат и обратно. По него локомотивът се движи с дизел. Дана Търгогойу е първата жена, локомотивен машинист в Румъния.

Много народ се събра на гарата на Видин, за да посрещне първия пътнически влак, преминал по моста "Нова Европа".
На международната гара в града се срещнаха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров и държавният секретар на Румъния Юлиян Матаке. Двамата произнесоха речи. Същото се случи и на гара Калафат, след като първите пътници, между които български журналисти, преминаха показно по трасето. Румъния си е осигурила 400 млн. евро от програмата за транспорт на ЕС, с които да модернизира ж.п. линията Крайова – Калафат. България ще вложи милиони евро за обновление на подходите към Дунав мост 2, обяви заместник- министър Петър Киров.

С пускането на първия влак стана известно, че Румъния е защитила много добре своя интерес в проекта за моста. Влаковете пътуват от Видин през гара Голинци до Крайова. От Голинци се прави отклонение до Калафат, до който се стига с друг влак. Защото Румъния има интерес влаковете да я свързват с Унгария и Европа, а не с Видин. Таза връзка не е удобна за нас, търговците, сподели Минка Пекова, която всеки ден пътува до Калафат, за да продава дребни стоки на тамошния пазар. С ферибота плащах по 6 лв. за преминаване през реката, сега до Калафат е 7 лв. При това от Голинци трябва да вземам друг влак, обясни жената.

Първите пътници по новата линия посрещна кметът на Калафат Мирча Гуца. Събитието съвпада с празника на града, обясни той. С началото на железопътния трафик мостът между Видин и Калафат ще се използва пълноценно. От откриването му до сега по него са преминали 418 193 автомобила. Сега тръгва и пътнически влак, а скоро ще премине и първият товарен влак, съобщи Петър Киров.

Влак между Видин и Крайова ще се движи два пъти дневно. Той се обслужва от железниците на Румъния. Надявам се, че и България ще пусне две двойки влакове по същата ления, заяви Юлиян Матаке.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай