Чакат в Бяла инвеститора в Карадере

Чакат в Бяла инвеститора в Карадере | StandartNews.com

Варна. Инвеститорът в проекта Карадере ще дойде да се срещне с хората в Бяла и публично да покаже намеренията си. Това съобщи кметът на морския град Анастас Трендафилов, който има уговорка с компанията в понеделник да уточнят кога ще стане публичното обсъждане на място.

„Да спасим Карадере – от кого, от неговите собственици ли. Всички терени в местността са частни". Това каза Николай Господинов, председател на Инициативния комитет, който организира в неделя поредния протест на местните граждани при разклона на главния път Варна – Бургас в подкрепа на инвестиционния проект. На него се събраха над стотина души, които направиха подписка и обща декларация с мотото „Да се намери баланс между екология и икономика.

"Карадере е територията с най-голям потенциал за развитие на туризма, това е наш дом и това е нашият шанс за развитие, казаха местните. Да отрежем пипалата на зеления октопод, категоричен беше кметът Анастас Трендафилов, според когото хората бягат да търсят работа в чужбина, а „Бяла остава в тръните". Кметът посочи още, че местните са най-заинтересовани от защита на природата, защото чистят след пришълците през лятото и пазят дървата от поголовна сеч, които отиват за сезонните огньове и барбекю. В града има Техникум по туризъм, но кадрите му трябва да търсят препитание извън Бяла. Против застрояването на Карадере имаше и хора, които не участваха в протеста. Според тях е по-добре да има къмпинг в дивата местност и да не се излива бетон като край плажа на Бяла, където има вече хотели - мастодонти.

Екип на Германската национална телевизия /ARD/ снимаше протеста в Бяла.

Срещу тоталната забрана на строителството по морето се вдигнаха и хора от съседната община Долни Чифлик и най-вече от Старо Оряхово и Шкорпиловци. Безработицата в общината е рекордно висока - 24- 25%, посочи кметът Борислав Натов. Надеждата на местните е свързана с инвестиционните проекти. Руски комплекс в Шкорпиловци, който отворил миналото лято, осигурил работни места. Вложената инвестиция е за 25 млн. лева. Това лято ще отвори врати също нов и голям комплекс край морето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай