Чакат линейка 40 минути за задушено дете

Бърза помощ в столицата остана бавна и след реформите

Чакат линейка 40 минути за задушено дете | StandartNews.com

София. Линейките в София останаха бавни и след промените на здравния министър Десислава Атанасова. Четиригодишно момиче е било на ръба на живота, след като получило задушаване и гърчове, а линейката дошла 40 минути по-късно. Единствено бързата и адекватна реакция на учителките спасила детето, предаде бТВ.

Инцидентът е станал преди няколко дни в детска градина „Звънче”. Учителките видели малката Димана да се задушвала, тъй като си глътнала езика. Те й оказали първа помощ и се обадили на телефон 112. Първоначално никой не приемал сигнала, след това учителките звъннали на стария номер на Спешна помощ - 150. Оттам им вдигнали, но линейка пристигнала едва след 40 минути. Междувременно в детската градина дошли родители на детето и личната му лекарка.

Директорът на Спешна помощ в София Георги Гелев обясни, че линейката се забавила, защото е била на друг адрес. Според него проблемът със закъсненията ще е неразрешим, докато не се наемат още екипи.

В момента те са много малко. Затова и дислоцирането им в различни места на София, което предприе здравното министерство се оказа неработещо. Министър Атанасова откри първия изнесен център за спешна помощ на територията на Столичната община в „Ботунец”. Предстои откриването на такива стоянки в Люлин, Надежда, Студентски град.

Това обаче не може да направи по-бързи линейките, тъй като няма екипи за тях. Заради това и в момента всички коли са в движение, а не са на едно място. Това пък обезсмисля допълнителното им дислоциране. Достатъчно екипи няма, защото заплатите са малки. Символичното увеличение на парите на медиците през лятото не напълни линейките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай